Ridders voor het Klimaat

Status
Afgelopen
Startdatum
Einddatum
Budget
5.000 - 10.000 euro
Kinderen verkleed als ridder

De drie Holsbeekse gemeentescholen en de twee scholen van het vrije net stappen in het traject Ridders voor het Klimaat. Met de nodige ondersteuning van GoodPlanet Belgium en Mos Vlaams-Brabant worden de leerlingen geïnformeerd en gestimuleerd om met de hele school een CO2-reductie te realiseren.

Algemene gegevens

Initiatiefnemer
Interleuven
Adres

Dutselstraat
3320 Holsbeek
België

Financiering
Met provinciale subsidies

Wat is er gebeurd?

De ‘Holsbeekse Ridders voor het Klimaat’ vertrekt vanuit een verhaallijn, opgemaakt door MOS Vlaams-Brabant. Een aantal episodes liggen vast: Ridderceremonie, 3 Holsbeekse Tafels en een Ridderfeest. Daarnaast kan de school het draaiboek aanpassen aan de eigen accenten. De verhaallijn is opgehangen aan de Rode Ridder wonende in het Kasteel van Horst. Het 5de leerjaar trekt het initiatief.

Waarom?

Het project heeft tot doel de hele scholengemeenschap te informeren met betrekking tot de klimaatproblematiek en de eigen CO2-uitstoot te reduceren. Tijdens de zittingen van de Holsbeekse Tafels, waarin van elke deelnemende school afgevaardigde Klimaatridders zetelen, worden ideeën uitgewisseld. De klimaat ideeën worden op het einde van het schooljaar aan het gemeentebestuur overhandigd. 

Het beoogde resultaat

De vooropgestelde CO2-reductie werd niet volledig gerealiseerd. Wel werden enkele concrete initiatieven gerealiseerd zoals het extra isoleren van bepaalde schoolgebouwen en het plaatsen van zonnepanelen. De thema's klimaat en duurzaamheid staan nu steevast op de agenda's van de leerlingenraden en het leerkrachtenteam. Ridders voor het Klimaat is ondertussen een vast begrip geworden in Holsbeek.

Wat waren de uitdagingen?

Een uitdaging is om het initiatief niet te laten doodbloeden. Vanuit de gemeente wordt geprobeerd om de scholen door educatieve projecten te blijven inspireren. Er wordt bekeken om opnieuw workshops aan te bieden om de kennis van de klimaatproblematiek up to date te houden. Aandachtspunten zijn: maatwerk voor de scholen en het ontzorgen van het leerkrachtenteam. 

De succesfactoren

De samenwerking met GoodPlanet Belgium en MOS Vlaams-Brabant bleken een belangrijk aspect in het hele verhaal. Het aspect van democratisch opvoeden waarbij leerlingen van verschillende scholen samenkwamen en ideeën uitwisselden is naast het thema klimaat een evenwaardig onderdeel van dit project.

Tips voor andere gemeenten

Probeer de scholen te ontzorgen. Ondersteun je met externe deskundigen. Voorzie voldoende tijd om de scholen te enthousiasmeren en de activiteiten niet te laten stilvallen. Gemeentelijke coördinatie is in deze van primordiaal belang.

Algemeen contact

Afbeeldingen

Deel je eigen praktijk

Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.

Laad je praktijk op