Windenergieproject in Eeklo

Status
Lopend
Startdatum
Budget
10.000.000+ euro
foto windturbine in het landschap

De stad Eeklo bewijst dat duurzaamheid en burgerparticipatie hand in hand gaan. Met drie grootschalige windenergieprojecten, een doordacht windplan en rechtstreekse participatie van inwoners zet Eeklo een krachtige stap richting groene energie.

Algemene gegevens

Initiatiefnemer
Eeklo
Adres

Markt 34
9900 Eeklo
België

Financiering
Via burgercoöperatie

Wat is er gebeurd?

Eeklo kende drie periodes waarin grootschalige windturbines werden gerealiseerd. Tussen 1999 en 2002 werden de eerste vier turbines gebouwd, gevolgd door nog vier turbines in de periode 2009-2012. In het lopende project worden 14 nieuwe windturbines gerealiseerd. Tegen 2020 zal er per 900 inwoners één turbine groene energie leveren, waardoor de stad meer groene elektriciteit produceert dan haar totale verbruik.

De aanpak van Eeklo omvatte een windplan, dat duidelijke locaties aanduidde voor windenergieprojecten. Dit gaf zowel inwoners als projectontwikkelaars helderheid en verminderde weerstand. Daarnaast koos Eeklo voor rechtstreekse burgerparticipatie: inwoners kunnen mede-eigenaar worden van zes turbines via een coöperatieve formule. Dit zorgde voor een sterke betrokkenheid en een lager energieverbruik bij coöperanten.

Waarom?

Eeklo wil bijdragen aan de klimaatdoelstellingen door in te zetten op hernieuwbare energie en CO₂-uitstoot te verminderen. Het windenergieproject past binnen bredere plannen zoals het Burgemeestersconvenant en lokale klimaatplannen. Door burgers mede-eigenaar te maken, vergroot de stad niet alleen het draagvlak, maar ook de maatschappelijke meerwaarde van het project.

Het beoogde resultaat

De sleutel tot succes lag in drie elementen:

  1. Windplan: Vooraf werden geschikte locaties vastgelegd op basis van duidelijke criteria, wat weerstand verminderde.
  2. Participatie en coöperatie: Inwoners kregen de kans om financieel te participeren, wat betrokkenheid versterkte.
  3. Communicatie en visie: Klimaatcafés en samenwerkingen met Hogeschool Gent hielpen inwoners het belang van windenergie in te zien en zorgden voor waardevolle discussies.

Tegen 2020 zal er per 900 inwoners 1 turbine groene energie leveren.

Wat waren de uitdagingen?

Belangrijk is dat onder andere de zeven coöperatieve principes, geformuleerd door de Internationale Coöperatieve Alliantie, als richtsnoer worden gebruikt (ICA-principes). Economische participatie, democratische controle door de leden en onafhankelijkheid zijn een paar van de aandachtspunten.

Ook bracht het realiseren van grootschalige windenergieprojecten uitdagingen mee, zoals het afstemmen van belangen tussen burgers en ontwikkelaars. Dankzij een duidelijke communicatie en betrokkenheid vanaf het begin werden deze obstakels overwonnen.

De succesfactoren

Die bewoners zijn tijdens de communicatiecampagnes het meest bij de projecten aangesproken en hebben dan ook een grote betrokkenheid. Nog een bijzondere vaststelling: coöperanten, die ook elektriciteit van de coöperatie afnemen, verbruiken de helft minder stroom dan de gemiddelde Vlaming.

Tips voor andere gemeenten

Het stads- en het provinciebestuur wijzen de projectontwikkelaars dan ook regelmatig op het feit dat rechtstreekse burgerparticipatie een voorwaarde blijft. Beide besturen beraden zich voor het ogenblik hoe ze hier verder zullen mee omgaan.

Algemeen contact

Deel je eigen praktijk

Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.

Laad je praktijk op