Lokale politici, Vlaamse ministers, kabinetsmedewerkers en parlementairen steken deze week de handen uit de mouwen in een woonzorgcentrum, kinderdagverblijf of thuiszorgdienst van onze lokale besturen. Tijdens Expeditie Zorg maken ze kennis met de openbare zorgdiensten die instaan voor toegankelijke en geïntegreerde zorg. De bezoeken tonen hoe lokale besturen een cruciale rol spelen in het ondersteunen van inwoners met een zorgvraag.
Eerste aanspreekpunt
De openbare zorgdiensten zijn voor veel inwoners het eerste aanspreekpunt bij zorg- en welzijnsvragen. Ze kennen de mensen en hun situatie en bieden hulp op maat, afgestemd op de specifieke behoeften in de gemeente. Door hun brede netwerk en samenwerking met verschillende diensten zorgen ze voor een efficiënte en samenhangende zorgverlening.
“
De medewerkers nemen hun signaalfunctie zeer goed op en kennen de situaties bij de mensen waar ze langskomen. Ze maken bewust even tijd om te polsen hoe het met hen gaat en bij verontrustende signalen leggen ze de brug naar het OCMW. Het is echt een meerwaarde om deze dienstverlening vanuit het OCMW te blijven aanbieden.
Peter Keymeulen
Schepen van welzijn in Herselt
Snel inspelen op signalen en behoeften
Lokale zorgverleners hebben een scherp oog voor veranderingen in de situatie van inwoners en kunnen hierdoor snel bijsturen. Dat voorkomt problemen op lange termijn en zorgt ervoor dat mensen tijdig de juiste ondersteuning krijgen. Daarnaast zetten lokale besturen sterk in op zorg voor kwetsbare groepen en moeilijk bereikbare inwoners, zodat niemand uit de boot valt.
Drie pijlers voor een sterke lokale zorg
Lokale besturen spelen een cruciale rol in de zorgsector, met het beheer van woonzorgcentra, dienstencentra en kinderopvang als onderdeel van een breed sociaal beleid. Om de uitdagingen in de sector aan te pakken, zijn drie pijlers essentieel: efficiënte organisatie, voldoende personeel en duurzame financiering.
We vragen meer efficiëntie en vermindering van administratieve lasten, waardoor zorgverleners meer tijd aan hun kerntaken kunnen besteden. Tegelijk blijft het nijpende personeelstekort een uitdaging. Alternatieve instroomroutes, zoals opleidingstrajecten en zij-instroom, kunnen oplossingen bieden, maar coaching, werkbaar werk, ondersteuning van leidinggevenden en waardering zijn essentieel om zorgverleners in de sector te houden. Daarnaast investeren lokale besturen al fors in zorg, maar de stijgende vraag naar kinderopvang en ouderenzorg vereist duurzame financiering op lange termijn. Vlaanderen voorziet extra budgetten, maar die blijven ontoereikend. Investeren in zorg is niet alleen cruciaal voor kwetsbare groepen, maar ook voor de samenleving als geheel, zodat gezinnen kunnen blijven werken en participeren.
Afbeelding
Meer vertrouwen, minder regels voor de openbare zorgsector
Bekijk het studiogesprek met VVSG-woordvoerder Nathalie Debast op Kanaal Z.
Door deel te nemen aan Expeditie Zorg krijgen politici een helder beeld van hoe lokale besturen het zorglandschap vormgeven en welke maatregelen nodig zijn om een toekomstbestendige en toegankelijke zorg voor iedereen te garanderen. De VVSG blijft ijveren voor een sterk en duurzaam zorgbeleid, waarbij lokale besturen centraal staan in de toekomst van de zorgsector.