
Hoe stem je de nood aan bedrijventerreinen af op het bestaande aanbod in je regio?

In de schoot van het burgemeestersoverleg Oost-Brabant is al langer een werkgroep REO (Ruimte voor (overleg over) Economische Ontwikkelingen) actief. Zij lanceerden de slogan: “R-E-O !, R-E-E-E-OO! – iedereen komt als je ruimte hebt”. Deze knipoog naar een bekende reclamecampagne voor chocoladekoekjes, benadrukt het belang van voldoende bedrijfsruimte in de regio. Naar aanleiding van een projectoproep van de VVSG gaat de werkgroep aan de slag om meer ruimte voor bedrijvigheid te creëren.
Via interbestuurlijk samenwerken, en onder impuls van Interleuven en de VVSG, werken ze aan het beheer van het bovenlokaal aanbod van bedrijventerreinen. Een stuurgroep met onder andere de lokale besturen Leuven, Diest, Tienen, Aarschot en Holsbeek, Leuven Research & Development, VOKA en Unizo Vlaams-Brabant, de provincie en de POM Vlaams-Brabant, tekende samen met VLAIO en Interleuven een stappenplan uit om de doelen te realiseren.
Een grondige analyse als startpunt
De regio start met een analyse tot op perceelsniveau van de bestemde ruimte voor economie: zowel op beheerde als op niet beheerde bedrijventerreinen. Dankzij de input en expertise van VLAIO maakt de regio een momentopname van:
- het economisch gebruik (in gebruik), effectief (te koop/te huur) en verwacht aanbod;
- het potentieel (knelpunten wegwerken) en niet-realiseerbaar aanbod.
Van analyse naar actie
Na deze inventaris volgen concrete acties. De regio wil:
- het bestaande goedgelegen aanbod optimaliseren, bijvoorbeeld via de doorlopende en kosteloze oproep inzake bovenlokaal uitgiftebeleid van VLAIO;
- potentieel aanbod zoveel als mogelijk activeren activeren;
- reductie- en compensatiemaatregelen (o.a. herbestemmen) ontwikkelen voor gevallen waarin het aanbod niet meer kan worden geactiveerd.
In het voorjaar van 2025 koppelt de stuurgroep een eerste keer terug naar het burgemeestersoverleg met een stand van zaken. Zo wordt de vraag naar bedrijventerreinen in Oost-Brabant stap voor stap afgestemd op het beschikbare of nieuw gecreëerde aanbod.
Dit project is één van de vijf interbestuurlijke projecten die met steun van de Vlaamse overheid worden begeleid door Labo Regiovorming van de VVSG.
De lokale besturen in de regio Oost-Brabant die meewerken zijn Hoeilaart, Overijse, Aarschot, Begijnendijk, Bekkevoort, Bertem, Bierbeek, Boortmeerbeek, Boutersem, Diest, Geetbets, Haacht, Herent, Hoegaarden, Holsbeek, Huldenberg, Keerbergen, Kortenaken, Kortenberg, Landen, Leuven, Lubbeek, Oud-Heverlee, Rotselaar, Tervuren, Tienen, Tremelo, Zoutleeuw, Linter, Scherpenheuvel-Zichem, Tielt-Winge en Glabbeek.
Auteur
-
PietroIacopucciStafmedewerker
Heb je een vraag over de inhoud van dit artikel?
Contacteer onsUp to date blijven?
Blijf op de hoogte van het belangrijkste nieuws voor en door lokale besturen. Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.
InschrijvenRelevante kennisartikels
Nieuws
-
Nieuws
-
Nieuws
-
Nieuws