De Vlaamse regering biedt momenteel geen ondersteuning aan lokale besturen die willen bijdragen aan de wederopbouw van Oekraïne. In het Vlaams regeerakkoord(opent nieuw venster) wordt wel een zogenaamde Oost-strategie aangekondigd, maar tijdens de bespreking in het Vlaams Parlement(opent nieuw venster) lag de nadruk vooral op economische ondersteuning. Minister-president Matthias Diependaele geeft aan dat hij begin februari meer duidelijkheid zal geven over de concrete invulling van die strategie.
Regeerakkoord
Met de Oost-strategie wil de Vlaamse regering een aanzet geven tot een sterkere samenwerking met Oekraïne, met het oog op de ondersteuning van de materiële en maatschappelijke wederopbouw van het land.
Wat deze ondersteuning concreet inhoudt kon minister-president Matthias Diependaele nog niet vertellen. Zijn administratie is momenteel nog volop bezig met de concrete uitwerking. Sinds december 2022 is er een economische vertegenwoordiger voor Oekraïne aangeduid die, werkende vanuit het kantoor van Flanders Investment & Trade in Warschau(opent nieuw venster), vooral focust op de begeleiding van bedrijven.
Wederopbouw
In het debat werd volledig voorbijgegaan aan de rol die de Vlaamse regering kan spelen bij het ondersteunen van Vlaamse lokale besturen die hun Oekraïense partners willen ondersteunen bij de wederopbouw of het versterken van de lokale democratie.
Verschillende Vlaamse steden en gemeenten hebben momenteel een samenwerking met een Oekraïens lokaal bestuur. Vaak gebeurt dit via organisaties zoals Cities4Cities(opent nieuw venster), die partnerschappen helpen opstarten. Andere lokale besturen zoeken nog naar manieren om zich te engageren voor Oekraïne.
De Vlaamse overheid kan deze samenwerkingsverbanden versterken door bijvoorbeeld financiële of logistieke ondersteuning te bieden. Wanneer Vlaanderen beslist om ter plaatse projecten financieel te ondersteunen, zouden ook de lokale besturen als partners mee betrokken kunnen worden.