
Aanbevelingen doorgaande lijn: sterke basis, maar meer ambitie nodig rond personeel

Twaalf pioniers werkten samen om de breuklijnen tussen kinderopvang, buitenschoolse opvang en kleuterschool te dichten. Drie jaar lang werkten ze aan een stevige doorgaande lijn voor jonge kinderen. De VVSG zat mee aan tafel in de stuurgroep en is tevreden met het resultaat en de samenwerking. Tegelijk vinden we dat de aanbevelingen rond personeel te weinig ambitie tonen. Het zijn net de arbeidsrechterlijke verschillen die op het terrein samenwerking vaak moeilijk maken.
De Vlaamse overheid steunde het project en de stuurgroep met experten uit onderwijs en welzijn bundelde nu de inzichten in twaalf beleidsaanbevelingen. Die zijn geordend volgens de vier domeinen van het praktijkmodel Doorgaande Lijn. Lees het volledige rapport en aanbevelingen over de doorgaande lijn(opent nieuw venster).
Doorgaande Lijn?
Een Doorgaande Lijn is een praktijk die zorgen, spelen, leren en opvoeden meer integreert. Daarvoor moet zowel de pedagogische visie en praktijk, als het beleid en de regelgeving, meer op elkaar afstemmen.
Korte samenvatting van de beleidsadviezen
Doorgaande lijn praktijk
- Hanteer en verfijn het praktijkmodel doorgaande lijn. Voorzie extra (financiële) stimulansen, middelen en mogelijkheden gekoppeld aan de samenwerking.
- Ontwikkel een gemeenschappelijk pedagogisch kader. Zet daarbij EDUCARE centraal: een aanpak waarin zorg, opvoeding en leren één geheel vormen.

Personeel
- Zorg voor voldoende mogelijkheden zodat mensen met verschillende profielen kunnen samenwerken in een multidisciplinair team. Voorzie hiervoor in elke sector kindvrije momenten.
- Benut maximaal het nieuwe beroepsprofiel ‘Educatief begeleider voor jonge kinderen’ op graduaatsniveau als krachtige hefboomfunctie met aandacht voor de ondersteuning van Doorgaande Lijn en met inzetbaarheid in beide sectoren. Voorzie in alle opleidingen, met tewerkstelling in de sectoren, aandacht voor Doorgaande Lijn en het praktijkmodel.
- Voorzie vaste middelen om brug- en coördinatiefuncties in te zetten voor organisaties die intensief of geïntegreerd samenwerken.
- Zet in op een profiel kinderbegeleider/kinderverzorger voor zowel opvang als onderwijs met goede en afgestemde loon- en arbeidsvoorwaarden in elke sector.
Continuïteit thuis, buurt en toegankelijkheid
- Verwacht van elke geïntegreerde samenwerking Doorgaande Lijn een gedeelde en gedragen visie op ouderbeleid. Erken ouders daarbij als de eerste opvoeders van hun kinderen.
- Zorg voor een inclusief en samenhangend opname- en inschrijvingsbeleid dat continuïteit garandeert, gelijke kansen biedt en ieders rechten respecteert.
- Betrek andere relevante actoren en beleidsdomeinen om verder te bouwen aan de Doorgaande lijn.
Beleid, organisatie en middelen
- Stem beleid en regelgeving van onderwijs en welzijn op elkaar af, voorzie de nodige middelen en grijp opportuniteiten om kinderopvang baby’s en peuters, buitenschoolse opvang en kleuteronderwijs in elkaars nabijheid te laten ontwikkelen.
- Werk de beleidsadviezen verder uit met beleid, praktijk en onderzoek om zo de langetermijnvisie (duurzaam model doorgaande lijn) en het regelgevend kader verder te ontwikkelen.
- Zet in op interne en externe evaluatie en monitoring via meetbare indicatoren op de vier domeinen en een systeem van gedeelde onderwijs- en zorginspectie van een geïntegreerde samenwerking.
Wat vindt VVSG?
VVSG is tevreden met het resultaat én de opgebouwde samenwerking binnen de stuurgroep, maar had graag meer ambitie gezien in de aanbevelingen rond personeel. Het zijn vooral arbeidsrechterlijke verschillen (verschillende uurroosters, vakantieregelingen, verloningen, statuten, enz.) die de samenwerking op terrein bemoeilijken en waarin de aanbevelingen weinig ambitie tonen.
We waarderen de politieke wil om onderwijs en kinderopvang beter op elkaar af te stemmen. We zijn benieuwd hoe de Vlaamse Regering de aanbevelingen van de stuurgroep in de praktijk brengt. Lokale besturen zijn sterke partners om die samenwerking in de praktijk verder vorm te geven.
VVSG blijft dit dossier van dichtbij opvolgen en verdedigt jullie belangen.
Auteur
-
SofieVerhaertRegionale stafmedewerker kinderopvang
Heb je een vraag over de inhoud van dit artikel?
Contacteer onsUp to date blijven?
Blijf op de hoogte van het belangrijkste nieuws voor en door lokale besturen. Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.
InschrijvenRelevante kennisartikels
Nieuws
-
Nieuws
Nog geen duidelijkheid over voorrangsregels in de inkomensgerelateerde kinderopvang
Kinderen en gezinnen -
Nieuws
Vlaamse regering keurt wijziging BOA-decreet eerste keer principieel goed
Kinderen en gezinnen -
Nieuws
Week van de Opvoeding 2025: ‘Goed genoeg ouderschap’
Kinderen en gezinnen