Auteur:

Gepubliceerd op: 20-03-2024

E-lyse, het energiemanagementsysteem (EMS) voor lokale overheden, wordt aan het einde van 2024 stopgezet. Het heeft lange tijd een cruciale rol gespeeld bij het beheren en monitoren van het energieverbruik van het gemeentelijk patrimonium. Zorg ervoor dat je op tijd de nodige stappen neemt om te voorkomen dat je binnenkort zonder informatie zit of met verouderde gegevens moet werken voor je patrimonium.

Sinds januari is het mogelijk om bij Fluvius een export van de meest relevante gegevens aan te vragen. Op de Fluvius Open Data-pagina kun je precies zien welke gegevens worden geëxporteerd. Tot nu toe hebben 133 steden en gemeenten (van de 300) deze export aangevraagd. Wacht niet tot eind 2024 om deze stap te ondernemen, zodat je nog steeds ondersteuning kunt krijgen van Fluvius. De geëxporteerde gegevens kunnen vervolgens worden geïmporteerd in het energiedienstverleningsplatform en het energiebeheerplatform van jouw keuze.

Er zijn diverse platformen beschikbaar op de markt. Terra van het Vlaams Energiebedrijf (VEB) is, voor zover wij weten, het enige gratis platform. Vraag je je af welk platform het beste aansluit bij de behoeften en toekomstige noden van jouw lokaal bestuur? Neem dan gerust contact op met netwerkklimaat@vvsg.be. Het VEB is uiteraard ook beschikbaar voor eventuele vragen over de functionaliteiten van Terra.Op de VEB-overzichtspagina vind je veelgestelde vragen en trainingsmateriaal, waaronder fiches die een gedetailleerd zicht bieden op elke functionaliteit. Bovendien vind je er informatie over hoe je kunt overstappen van E-lyse naar Terra.

Meten is weten, maak dus zeker gebruik van de komende weken om je overstap in orde te maken.

Kris Moonen