Op 3 februari legde de nieuwe federale regering de eed af. Ze kwam tot stand op basis van een uitgebreid regeerakkoord dat de komende weken en maanden in beleidsmaatregelen zal worden omgezet.
We zijn tevreden dat, na het Vlaamse regeerakkoord, nu ook het federale de lokale besturen als belangrijke partners ziet waarmee samengewerkt kan worden en die men wil ondersteunen. Zo is er voor het eerst sprake van extra financiering voor politie en brandweer (50/50) en een verzachting van de pensioenfactuur, dat zijn beleidseisen die ook in het VVSG-memorandum staan. Voor de OCMW’s zullen de nadelige gevolgen van de beperking van de werkloosheidsuitkeringen tot maximaal twee jaar financieel gecompenseerd worden.
Maar deze maatregelen en heel wat andere onderdelen uit het federaal regeerakkoord met een mogelijke weerslag op de lokale besturen moeten nog uitgewerkt worden. We denken bijvoorbeeld aan de geplande fiscale hervorming die tot een daling van de personenbelasting moet leiden. Dit kan grote gevolgen hebben voor de inkomsten uit de gemeentelijke aanvullende personenbelastingen, een van de belangrijkste lokale ontvangstenbronnen. En zo zijn er nog wel wat zaken.
Het is voor de Vlaamse lokale besturen, maar ook voor de VVSG, vandaag zo goed als onmogelijk om al deze geplande maatregelen te kwantificeren. Terwijl het voor de lokale besturen wel heel belangrijk is te kunnen inschatten wat de gevolgen van deze maatregelen precies zullen zijn. Want dit jaar werken de lokale besturen aan hun meerjarenplan 2026-2031 dat ze uiterlijk tegen eind dit jaar aan hun raden ter goedkeuring moeten voorleggen. Als onze besturen voor de opmaak van hun meerjarenplanning een gefundeerd zicht willen krijgen op de financiële omgeving waarin ze de komende jaren zullen werken, zou die duidelijkheid er wel vrij snel moeten komen.
Daarom vraagt de VVSG aan minister Hilde Crevits als bevoegd Vlaams minister voor Binnenland en aan minister-president Matthias Diependaele om samen met de VVSG bij de federale regering aan te dringen op een vertaling van het federale regeerakkoord naar wat dit betekent voor de Vlaamse lokale besturen.
Om te kunnen inschatten wat de budgettaire marge is waarover de lokale besturen beschikken, is een goed zicht op de gevolgen van federale en Vlaamse beslissingen voor de gemeentelijke financiën onontbeerlijk.
Die duidelijkheid is ook nodig voor een ander belangrijk dossier. De VVSG en de vakbonden kwamen overeen om voor de komende gemeentelijke bestuursperiode één sociaal akkoord af te sluiten met onder andere koopkrachtmaatregelen voor het personeel van de lokale besturen. Dit akkoord moet er dit voorjaar komen, zodat de besturen de financiële gevolgen ervan in hun meerjarenplanning kunnen incalculeren. Om te kunnen inschatten wat de budgettaire marge is waarover de lokale besturen beschikken, is een goed zicht op de gevolgen van federale en Vlaamse beslissingen voor de gemeentelijke financiën onontbeerlijk. —