Vanaf 1 april 2023 coördineert VVSG de Week van de Opvoeding en dit voor de edities van 2023, 2024 en 2025.  VVSG treedt daarmee toe tot het reeds bestaande partnerschap rond de Week van de Opvoeding met de Gezinsbond en VCOK. VVSG zal in samenwerking met deze gewaardeerde partners de Week van de opvoeding verder participatief uitbouwen. 

EXPOO startte vele jaren geleden met de Week van de Opvoeding. Deze groeide samen met de Gezinsbond en VCOK uit tot een stevige campagne ‘De Week van de Groeilamp’ die elk jaar georganiseerd wordt van 16 tot 23 mei, in het verlengde van 15 mei, internationale dag van het gezin. De jaarlijkse campagne wil opvoeden en ouderschap zichtbaar en bespreekbaar maken, vooral door allerlei lokale initiatieven met en voor ouders. De campagneweek geeft de talrijke lokale initiatieven en organisaties die ouders ondersteunen in het opvoeden de kans om zich laagdrempelig te tonen, ook aan ouders die vandaag het aanbod nog niet kennen.  

Herbekijk de Kick-Off: Week van de Opvoeding 2024

Tijdens de kick-off wordt het jaarthema van editie 2024 voorgesteld. Jullie krijgen een overzicht van het inhoudelijke en communicatiematerialen en kanalen. En we lanceren de actie om de langste vlaggenlijn uit te hangen

Online kick-off

Vriendenboekje

Om jullie te inspireren delen enkele lokale organisatoren hun ervaringen met de Week van de Opvoeding. Ze beschrijven wat ze organiseerden, de succesfactoren, valkuilen en dromen voor de toekomst. Wil je graag meer weten over hun aanpak, dan kan je rechtstreeks met hen contact opnemen. 

Experts aan het woord

Naomi Geens, spreker, schrijver en eye-opener vertelt ons over ontmoeten simpel, maar niet altijd gemakkelijk is. En hoe je een script kan leren lezen en herschrijven.

Lynn Geerinck, pedagoge en gezinscoach heeft het over het belang van verbinding en je te laten omringen met andere opvoeders.

Sabine Miedema, expert gender, jeugdvriendelijke mobiliteit, sociaal-ruimtelijk beleid bij Kind en Samenleving

Campagne 2024: In verbinding

De Week van de Opvoeding (WvdO) wordt elk jaar georganiseerd van 16 tot 23 mei. Deze jaarlijkse campagne wil opvoeden en ouderschap zichtbaar en bespreekbaar maken, vooral door allerlei lokale initiatieven met en voor ouders te organiseren. De campagneweek geeft de talrijke lokale initiatieven en organisaties die ouders ondersteunen in het opvoeden de kans om zich  laagdrempelig te tonen, ook aan ouders die vandaag het aanbod nog niet kennen.

Elk jaar een week vol applaus, vlaggen en wimpels en hartjes voor iedereen die zich elke dag inzet om kinderen en jongeren te helpen (op)groeien. Ouders, grootouders en andere opvoeders  zorgen er elke dag voor dat kinderen opgroeien in een warme en positieve leefomgeving. Ze verdienen het om even in de spotlights gezet te worden! Dit jaar gaan we dat doen door een vlaggenlijn uit te hangen. De vlaggenlijn staat symbool voor verbinding. Ze maakt via de Week van de Opvoeding onze waardering voor het werk van alle opvoeders zichtbaar in openbare ruimtes. We vieren zo samen kleine en grote successen in ons werk als opvoeders, wat op zijn beurt weer verbindend werkt.

Dit jaar gaat de Week van de Opvoeding over verbinding: verbinding tussen organisaties die rond opvoeding werken professioneel en via vrijwilligers, tussen organisaties en gezinnen en tussen gezinnen onderling. Want, opvoeden doe je samen: gezinnen, opvoeders, buurtbewoners, organisaties zowel professionals als vrijwilligers. We willen connectie en ontmoeting bereiken via  laagdrempelige ontmoetingsactiviteiten en infomomenten. Volg de week van de opvoeding op Instagram via @deweekvandeopvoeding.

Als je in verbinding staat met iedereen, dan kan je overal geraken

Dit jaar heeft de Week van de Opvoeding als thema ‘In verbinding’. We willen extra aandacht geven aan meer sociale cohesie, aan het bieden van een warm netwerk voor iedereen en aan meer samenwerking met elkaar en tussen organisaties, binnen en buiten de gemeente.

We brachten theorie en praktijk hierover samen in gesprekken met vier mensen:

  • Leen Heylen is als onderzoeker verbonden aan de Thomas More Hogeschool, maakte een doctoraat over eenzaamheid en werkt nu onder andere aan het tot stand brengen van Zorgzame Buurten.
  • Bart Ketelslegers werkt voor Demos aan de maatschappelijke participatie van kwetsbaren.
  • Evi Hendrikx (Peer) en Kim Schrooten (Pelt) werken binnen de gemeente als coördinator van het Huis van het Kind.

Het artikel kan je hier lezen en is van de hand van Ivan Pauwels, stafmedewerker Huizen van het Kind.

Inspiratiebundel lokaal draagvlak creëren

Ter ondersteuning bezorgen we jou informatie met een timing die aansluit op jouw inhoudelijk werk. Met deze inspiratiebundel willen we jou als lokale trekker op weg zetten om een lokaal draagvlak te creëren, reiken we eerste ideeën aan rond het thema en denken we mee na over hoe je partners kan betrekken. Hierna mag je van ons nog bijdragen over inhoudelijke acties  en over communiceren over je Week van de Opvoeding verwachten. We wensen je alvast veel succes met de organisatie van de Week van de Opvoeding

Checklist activiteiten organiseren

Je wil een activiteit organiseren voor de Week van de Opvoeding, hoe begin je hier aan en waar moet je rekening mee houden? Wat doe je op voorhand, de dag zelf en achteraf? Een draaiboek opstellen helpt om overzicht te houden. Deze checklist lijst de belangrijkste aandachtspunten op. Veel succes!

Checklist communicatie

Je wil communicaren over  de Week van de Opvoeding, hoe begin je hier aan en waar moet je rekening mee houden? Wat doe je op voorhand, de dag zelf en achteraf?  Deze checklist lijst de belangrijkste aandachtspunten op. Veel succes!

Campagne materiaal

Iedereen die een activiteit organiseert tijdens de Week van de Opvoeding kan het logo en de visuals van de campagne gebruiken. We voorzien ook een gif om de campagne aan te kondigen op social media. Wil je je eigen visual ontwerpen en zo een bekend lokaal gezicht of organisatie in de kijker zetten, dan hebben we hiervoor een eenvoudig stappenplan voor het inschuifsjabloon.

Je vindt alles in groot formaat terug zodat er geen kwaliteitsverlies plaatsvindt bij het wijzigen van het formaat. 

Logo Week van de Opvoeding

E-mailbanner 

Facebook-cover en afbeelding

Checklist activiteiten

Langste Vlaggenlijn

Elk jaar een week vol applaus, vlaggen en wimpels en hartjes voor iedereen die zich elke dag inzet om kinderen en jongeren te helpen (op)groeien. Ouders, grootouders en andere opvoeders zorgen er elke dag voor dat kinderen opgroeien in een warme en positieve leefomgeving. Ze verdienen het om even in de spotlights gezet te worden! Dit jaar gaan we dat doen door een vlaggenlijn uit te hangen. De vlaggenlijn staat symbool voor verbinding. Ze maakt via de Week van de Opvoeding onze waardering voor het werk van alle opvoeders zichtbaar in openbare ruimtes. We vieren zo samen kleine en grote successen in ons werk als opvoeders, wat op zijn beurt weer verbindend werkt.

Hoe kan jij de actie mee uitdragen?

Webinars

Webinar: Opvoeden doen we samen

Het lijkt wel alsof we de laatste jaren allemaal struggelen met de combinatie gezin, werk en vrije tijd. Het voelt soms alsof je alleen staat in de opvoeding van je kinderen, terwijl je om de oren geslagen wordt met opvoedingsadvies. “Het lijkt wel alsof kinderen opvoeden een economische investering is die moet renderen.” zegt Michel Vandenbroeck.

De crisis in de kinderopvang maakt ook duidelijk dat ons zorgsysteem faalt. Maar opvoeden en ouderschap kunnen ook op een andere manier ingevuld worden. Als je een netwerk hebt om op terug te vallen en de verantwoordelijkheid kan delen, wordt het een ander verhaal. Noëmi Willemen: “Zo neemt de druk ouders en kinderen af en krijgt samen opvoeden terug een plaats.”

Noëmi Willemen en Michel Vandenbroeck werkten de voorbije jaren aan verschillende onderzoeken. Voor hen zijn solidariteit, samenleven en gedeelde verantwoordelijkheid fundamentele waarden in opvoeden. Tijdens dit gratis webinar op woensdag 22 mei om 20u delen ze hun bevindingen over andere manieren van opvoeden en ouderschap.

Een Webinar van de Gezinsbond in samenwerking met VCOK in het kader van de Week van de Opvoeding

Tijdens de Week van de Opvoeding zet de Gezinsbond ook enkele webinars opnieuw ter beschikking. Je kan deze herbekijken vanaf 16 mei tot 31 mei. Hier kan je alvast een greep uit het aanbod vinden:

 

Inspirerende activiteiten van partners

Ben je benieuwd naar welke infosessies, workshops, tools, webinars en andere activiteiten er georganiseerd worden, laat je inspireren:

!! In de kijker !! Gebundeld aanbod vanuit preventie organisaties !!

  • WegWijzer: ondersteuningsmaterialen per gezondheidsthema voor de Huizen van het Kind.

Aanbod CM

Aanbod Vlaams Instituut Gezond Leven

  • Vorming ‘Gezonde kinderopvang’: online tool of fysieke opleiding om rond gezonde voeding en beweging in de kinderopvang te werken.
  • Gezonde opvoeden: tips advies, vorming en e-learning over kinderen opvoeden
  • Beweegroutes en wandelingen 10.000 stappen: wandelingen met onderweg laagdrempelige beweegoefeningen voor jong en oud  
  • Gelukswandeling: wandelen door je favoriete stad of natuurgebied en terwijl ludieke doe-opdrachten krijgen die je doen nadenken over hoe je aan mentaal welbevinden kan werken.
  • Sweep: een platform met activiteitenaanbod voor jongeren aangepast aan hun interesses.
  • Noknok: tips, oefeningen, een handleiding en workshops om als begeleider jongeren te ondersteunen in hun mentaal welzijn.
  • Warme dagen: sensibiliseringscampagne over de risico’s en gevolgen van warmte en hitte bij baby’s en kinderen.
  • Rookvrije start: aanbod om als begeleiders ouders te ondersteunen in een rookvrije start.

Aanbod VAD

Aanbod Gezinsbond

Heb je een vraag of wil je lid worden van het Teamskanaal? 

weekvandeopvoeding@vvsg.be

Volg de Week van de Opvoeding op Instagram via @weekvandeopvoeding