SDG-pioniertraject

De VVSG organiseert samen met Idea Consult en CIFAL Flanders het SDG-pioniertraject voor lokale besturen. Binnen het programma realiseren lokale besturen op twee jaar tijd een ambitieus actieplan rond elk van de 5 P’s uit Agenda 2030 - People, Planet, Prosperity, Partnership en Peace. Bij een positieve evaluatie ontvangt de gemeente het Internationale SDG Pioneer opleidings- en implementatiecertificaat van UNITAR, het opleidingsinstituut van de VN.  

SDG Pioneer worden is geen vrijblijvend traject. Gemeenten die het certificaat willen behalen, engageren zich om de duurzaamheidsdoelstellingen op een concrete manier in hun organisatie te vertalen. Ze mobiliseren de organisatie rond concrete SDG-acties en rapporteren over de geboekte resultaten. 

De begeleiding bestaat onder meer uit een SDG-scan, de opmaak van een actieplan op maat en coaching bij de uitvoering ervan, een online SDG-dashboard op maat en een lerend netwerk van deelnemende gemeenten. Bekijk de brochure voor meer gedetailleerde info.

Het huidige SDG-Pioniertraject loopt van 2021 t.e.m 2022. Volgende 6 besturen nemen deel: Brugge, Kalmthout, Kontich, Huldenberg, Landen en Lebbeke.