Lieve werkt al een tijdje bij jullie maar weigert sommige teamafspraken te volgen. Steeds heeft ze een uitleg waarom ze toch gelnagels aanheeft of waarom ze dat vervelende klusje net niet kon doen. Het liefst zou je de ontslagprocedure opstarten maar je hebt al handen te kort.

De thuiszorgmedewerkers komen opnieuw klagen over de handtastelijkheden van Michel. Zij gaven Michel duidelijk aan dit niet kan. Ook jij besprak dit met Michel en dreigde om de hulpverlening stop te zetten, maar dat veranderde niets. Stop je nu effectief de hulpverlening? Want zonder die hulp is Michel helemaal verloren …

Door haar beginnende dementie is Alice niet zelfredzaam genoeg om in de GAW te wonen. Ze belt ieder uur en valt medebewoners lastig. Noch Alice, noch haar familie zien een verhuis zitten. Ondertussen regent het klachten van de medebewoners.

Wat is nu het beste om te doen?

Om samen over zo’n beslissingen te kunnen nadenken, richt VVSG de ‘reflectiekamer Zorg’ op. Deze reflectiekamer is een digitaal of fysiek overleg waarbij collega’s uit de thuis- en ouderenzorg samen over dergelijke dillema’s nadenken, volgens een vaste methodiek. Door vragen te stellen, blinde vlekken te zoeken, wensen en belangen zorgvuldig tegen elkaar af te wegen, verken je als dilemmadenker de mogelijkheden. Dit kader leert je rekening te houden met de rechten, belangen en wensen van alle betrokkenen, om zo de meest integere keuze te maken.

 

Denk jij graag mee over dilemma’s? Welkom! Na kandidaatstelling beslis je per dilemma of je tijd/zin hebt om mee te denken.

  • De basisvoorwaarde om als dilemmadenker aan de slag te gaan, is een dilemmatraining te volgen. Heb je interesse maar is er niet meteen een dilemmatraining ingepland? Mail melanie.demaerschalk@vvsg.be en we zoeken samen een oplossing.
     
  • Heb jij een dilemma waar je zelf/met je team niet uitgeraakt? Dan is de Reflectiekamer Zorg misschien wel iets voor jou! Iedereen werkzaam in een lokaal bestuur mag ons een dilemma toesturen, ook al maak je geen deel uit van onze vaste groep dilemmadenkers en heb je de basisopleiding niet gevolgd. Op korte termijn verzamelen we een aantal dilemmadenkers , om samen met jou fysiek of digitaal in alle vertrouwen te reflecteren.

Heb je interesse? Twijfel je nog? Heb je een dilemma? Denk niet te snel dat jij of je dilemma niet geschikt zou zijn. Neem contact op met ons (melanie.demaerschalk@vvsg.be of 02/2115572) en dan bespreken we het samen!