De eerste vier Energieke Vrijdagen van 2022 staan in het teken van de werven van het Lokaal Energie- en Klimaatpact. Vrijdag 11 maart bespraken we de derde werf binnen het LEKP tijdens onze webinar. Onder de titel "Elke buurt deelt en is duurzaam bereikbaar" wil de Vlaamse Overheid lokale besturen tot de volgende doelstellingen stimuleren:

  • Per 1.000 inwoners 1 “toegangspunt” voor een (koolstofvrij) deelsysteem tegen 2030 (=6.600 toegangspunten)
  •  Per 100 inwoners 1 laadpunt tegen 2030 (=66.000 laadpunten)
  • 1 m nieuw of structureel opgewaardeerd fietspad extra per inwoner vanaf 2021 t.e.m. 2030

In deze webinar luisterden we naar het praktijkverhaal van deelmobiliteit in de gemeente Harelbeke vanuit het beleid (Tijs Naert – schepen Harelbeke). Daarna bespraken we autodelen in een breder en historische context (Jeffrey Matthijs – directeur Autodelen.net)  en zagen we hoe een stedelijke mobiliteitsdienst een visie uittekent op laadinfrastructuur (Klaas Evers – mobiliteitsdienst Stad Brugge) . We eindigden deze webinar met een internationaal voorbeeld waarbij Lukas Reichel (Som Mobilitat + The Mobility Factory) zijn ervaringen met met coöperatief elektrisch autodelen in Barcelona, vanuit een Europese aanpak deelde.

Hieronder vind je een overzicht van de presentaties die tijdens de webinar werden gegeven:

Tijdens de webinar werden ook enkele interessante vragen gesteld. Je vindt deze samen met de antwoorden terug in het Q&A-document.

 

Herbekijk hieronder de webinar: