Op 21 april 2021 werd de hernieuwde versie van het Burgemeestersconvenant gelanceerd. De Europese ambities zijn verhoogd, de Europese Unie zal namelijk in 2050 klimaatneutraal worden. Ook het doel om broeikasgassen te verminderen werd aangescherpt. Gemeentes zullen nu 55% minder broeikasgassen uitstoten tegen 2030. Ze willen hun regio‚Äôs sneller koolstofvrij maken. Ook willen ze hun burgers veilige, betaalbare en duurzame energie aanbieden om zo hun te verzekeren van een betere toekomst. Het doel is een eerlijk, klimaatneutraal Europa met veerkrachtige en koolstofarme steden voor de burgers. 

Dit zijn niet de enige ambities. De ondertekenaars willen bijvoorbeeld ook de wereldwijde temperatuurstijging onder 1.5 graden houden. Daarnaast willen de gemeenten zich voorbereiden om de onvermijdelijke effecten van de klimaatverandering op te vangen. Ze willen hun burgers veilige, betaalbare en duurzame energie aanbieden om zo hun te verzekeren van een betere toekomst. Het doel is een eerlijk, klimaatneutraal Europa. 

Daarnaast zijn er heel wat nieuwe Europese plannen ontwikkeld die het halen van de doelstellingen mogelijk moeten maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de renovatiegolf, de biodiversiteitsstrategie en het circulair economie actieplan. Het ideale moment om ook de doelstellingen binnen het burgemeestersconvenant aan te passen! 

Momenteel ondertekenden reeds 9 Vlaamse gemeenten het Burgemeestersconvenant 2050 (zie kaart onderaan deze pagina).

Heb jij ook interesse? Hieronder vatten we het Burgemeestersconvenant 2050 voor jou samen. Lees ook de tekst met het engagement of raadpleeg de website van het Burgemeestersconvenant.

Bij vragen, neem contact op met anneleen.tilburgh@vvsg.be.