Zonneboeren: klimaatinspiratie uit regio Leuven en Pajottenland

Status
Afgelopen
Startdatum
Einddatum
Budget
10.000 - 50.000 euro
een mens houdt een bak groenten vast

‘Alle landbouwers van het Pajottenland en de Zennevallei aan de zonne-energie’, dat is het opzet dat initiatiefnemers Innovatiesteunpunt, Voedselteams en Klimaatpunt willen realiseren met het project ‘Zonneboeren’. 

Algemene gegevens

Initiatiefnemer
Klimaatpunt, Innovatiesteunpunt en Voedselteams
Adres

Provincieplein 1
3010 Leuven
België

Financiering
Met eigen middelen
Met provinciale subsidies

Wat is er gebeurd?

Zonneboeren begeleidt burgers en boeren om in gemeenschap te investeren in projecten die meer hernieuwbare energieproductie implementeren op Vlaams-Brabantse boerderijen. Daarnaast wordt deze samenwerking in een energiegemeenschap met boeren gekoppeld aan de korte ketenafzet van landbouwproducten van de betrokken bedrijven. Het idee van de actie is eenvoudig: de boer investeert in zonnepanelen op zijn schuur met behulp van voorfinanciering door bewoners uit de omgeving. De ‘buur’ investeert € 250,- en ontvangt als tegenprestatie € 300,- aan waardebonnen, te besteden aan producten en/of diensten van de desbetreffende boerderij.

Waarom?

Bedoeling is om op termijn de betrokken landbouwer niet enkel producten of diensten te laten leveren, maar ook groene stroom. 

Het beoogde resultaat

Zonneboeren biedt potentieel om op lokaal niveau de brug te slaan tussen landbouwbedrijven/korte keten producenten en nabije buren/klanten, via hernieuwbare energie. De intentie om de energievraag te verduurzamen vormt de aanleiding om buren/klanten te betrekken en een concreet project te realiseren, met een win voor beide partijen en voor het klimaat. 

Tijdens het project werden 3 concrete PV-installaties geplaatst (voor een totaal van 57 kWp), in september 2023 werden er nog 2 installaties (van telkens 35 kWp) geplaatst.

De boerenbond zal dit project verderzetten.

Wat waren de uitdagingen?

Het vertrouwen van landbouwers/korte ketenproducenten winnen. Ikv energietransitie/het grotere plaatje: zonneboer overtuigen om meer PV te plaatsen dan nodig ifv zelfverbruik. Het verdienmodel van energiedelen en energieverkoop peer-to-peer en in gemeenschap is voorlopig nog mager. De ‘wervendheid’ hangt ook in grote mate af van het mobiliserende vermogen van de zonneboer in kwestie.

De succesfactoren

  • Aandacht voor communicatie/bekendmaken 
  • In engagementsverklaring een passage opnemen die anticipeert op vroegtijdig stopzetten van de activiteit van de producent. Bv. om deel van het ontvangen kapitaal dat nog niet in natura omgezet werd terug te betalen aan investeerders.

(Business)model werd nagekeken door Steunpunt Korte Keten, SBB en boekhouders van de Zonneboeren. Vlotte en degelijke werkwijze.

Tips voor andere gemeenten

Kan een agendapunt zijn rond een concreet project op een landbouw- en/of milieuraad. Het lijkt handig om voor de administratie van de zonneboerenbonnen nog een eenvoudige tool uit te werken uniform voor alle zonneboeren (is niet gebeurd).

Algemeen contact

Deel je eigen praktijk

Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.

Laad je praktijk op