Wonderwoudje Hoogstraat Laarne

Het wonderwoudje is gelegen te midden van een sociale woonwijk. Samen met alle buurtbewoners werd via een doorgedreven participatietraject gebrainstormd over de invulling van een saai grasveldje (645 m2). Een wonderwoudje is een klein stukje biodivers groen in de bebouwde ruimte. Het traject werd getrokken door BOS+.
Inhoud van deze pagina
Algemene gegevens
Hoogstraat
9270 Laarne
België
Wat is er gebeurd?
-
Participatie burger
Participatietraject met de buurtbewoners van de sociale woonwijk en de private eigenaars en huurders van de Hoogstraat. Focus lag hierbij voornamelijk op ontwikkelen van toegankelijk groen als bindmiddel en extra ontmoetingsruimte in de buurt. Om het draagvlak bij de buurtbewoners te vergroten werden de buurtbewoners betrokken bij het opmaken van het ontwerp. Tijdens verschillende ontmoetingen en via enquête konden de buurtbewoners hun input geven. Het ontwerp werd ook nog teruggekoppeld voor feedback met de buurtbewoners. Nadien hielpen de buurtbewoners via een plantactie met de gemeentelijke diensten om het wonderwoudje aan te planten.
-
Ontwerp
Ontspannen en ontmoeten kwam centraal te staan in het ontwerp. Er werd een multifunctioneel grasveldje behouden voor evenementen en pleinspelen, alsook gezellige plekjes gecreëerd om te ontspannen. Een gemengde haag, enkele bomen die zorgen voor meer schaduw, bloemenborder, klimplanten op paal zorgen voor meer biodiversiteit en een aangenaam wonderwoudje om te vertoeven.
-
Realisatie
Samen met de buurtbewoners, beleidsmensen en de sociale huisvestingsmaatschappij Woonpijler werd het wonderwoudje in december 2023 aangeplant. Onze eigen gemeentelijke technische dienst stond in voor de voorbereidende werken van het terrein oa. uitgraven wadi, afbakenen plantvakken, planten van de bomen, plaatsen van zitbanken en vuilnisbak, sorteren van planten per plantvak, voorzien van klimhulpen,…
Waarom?
Ondanks het feit dat Laarne een vrij groene landelijke gemeente is komt er toch vraag vanuit de burgers naar meer publiek toegankelijk groen om elkaar in de buurt te ontmoeten. Via de realisatie van Wonderwoudjes verspreid over de gemeente wil het lokaal bestuur hieraan tegemoet komen. Het grasveld zelf is eigendom van de woonmaatschappij Woonpijler – ook zij waren vragende partij om ‘iets’ met het eerder saaie graspleintje te doen. De woonwijk zelf – voor wat betreft de sociale woningen – zal de komende jaren grondig worden gerenoveerd – met de heraanleg van het grasveld hopen we de wijk ook een beetje een nieuw boost te geven. We hopen ook dat de inrichting van het Wonderwoudje ook inspirerend kan werken en een voorbeeldfunctie heeft voor wat betreft : aanleg Wadi, intensief en extensief maaien, samenstelling heg, bomen als natuurlijke schaduw,…
Het beoogde resultaat
Wat we als lokaal bestuur en sociale huisvestingsmaatschappij voor ogen hadden is gerealiseerd. De buurt is ook tevreden met de inrichting van de ontmoetingsplaats.
Wat waren de uitdagingen?
- Samenwerking met woonmaatschappij, dienst jeugd, buurtbewoners, administratieve en uitvoerende technische dienst van de gemeente is bijzonder leerrijk maar ook tijds- en arbeidsintensief.
- Nadruk op participatie en maximaal betrekken van inwoners van de volledige Hoogstraat klinkt mooi maar hebben we slechts gedeeltelijk kunnen realiseren.
- Belangrijk om zelf ook een aantal activiteiten op het pleintje te laten doorgaan en hier als lokaal bestuur (en partners) het voortouw in te nemen - pleintje wordt gebruikt voor o.a. Halloweentocht, zomersamenkomst met de buurt (Zorgband), speelnamiddag met de dienst jeugd/spelkoffer, koffiekar van de Zorgband, tragewegenwandeling,…
- Onderhoud van het wonderwoudje
- Lange doorlooptijd tussen beslissen en de effectieve realisatie ervan. Zeker voldoende terugkoppeling voorzien met de buurt en communicatie op momenten dat er niet meteen iets concreet gebeurt op het terrein om de burgers niet te verliezen.
De succesfactoren
- Tijd en middelen die het lokaal bestuur ter beschikking heeft gesteld voor dit traject
- Groot draagvlak bij het beleid en de beleidsmensen die op de plantdag zelf ook de handen uit de mouwen kwamen steken maar ook aanwezig waren bij de participatiemomenten
- Brede gedragenheid van het traject bij de verschillende administratieve diensten, technische dienst en sociale huisvestingsmaatschappij Woonpijler
- Inzet en enthousiasme van de buurtbewoners
Algemeen contact
Deel je eigen praktijk
Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.