Warmtenet Oostende

Het Warmtenet Oostende gebruikt restwarmte uit de afvalenergiecentrale van IVOO en levert warmte aan industriële klanten (Daikin, Vesuvius, Van Huele, Aquafin), openbare gebouwen (AZ Damiaan, stadhuis) en aan particulieren met de aansluiting van appartementsgebouwen.
Inhoud van deze pagina
Algemene gegevens
Zandvoordestraat 500A
8400 Oostende
België
Wat is er gebeurd?
Het warmtenet brengt warmte van de warmtebron (de afvalenergiecentrale) via ondergrondse, geïsoleerde leidingen naar gebouwen met een warmtevraag. Beauvent realiseerde ondertussen al meer dan 17 km warmtenetleidingen tussen IVOO en AZ Sint-Jan Serruys. Het warmtenet Oostende is een realisatie van Beauvent cv. De installatie is voor 100% eigendom van de aandeelhouders van de coöperatie.
Waarom?
Het Warmtenet Oostende wil duurzame warmte aanbieden en de warmtefactuur laten dalen door te voorzien in lokale en fossielvrije energievoorziening, waardoor we als stad minder afhankelijk worden van buitenlands gas. Ook stoten we geen extra CO2 en andere rookgassen uit en wordt Oostende dus milieu- en klimaatvriendelijker. Het doel: rationeel energiegebruik en 100% groene energie tegen 2050.
Het beoogde resultaat
Het warmtenet leverde sinds de opstart in 2019 meer dan 50 GWh duurzame warmte (jaarlijks warmteverbruik van 3.500 gezinnen).
Prestaties 2022
- Bron: 96% restwarmte IVOO
- 346 particuliere eindgebruikers
- 21 aangesloten klanten
- 17 GWh warmte geleverd
Milieuparameters 2022: - Primaire energiefactor: 0,18 MWh primair/MWh warmte
- CO2-uitstoot scope 1: 10,6 kg CO2/MWh warmte - scope 2: 11,6 kg CO2/MWh warmte
Wat waren de uitdagingen?
Momenteel worden bedrijven en grote gebouwen aangesloten op het warmtenet, maar nog geen woningen. Hier komen andere uitdagingen bij kijken. Beauvent, provincie West-Vlaanderen en stad Oostende starten daarom een proefproject om woningen aan te sluiten. Hieruit willen we lessen trekken om in de toekomst méér woningen aan te sluiten in Oostende, want er is voldoende restwarmte voor iedereen.
De succesfactoren
- Industriële klanten en openbare gebouwen: Beauvent zoekt nog afnemers met grote warmtevraag in de buurt van het tracé
- Appartementsgebouwen eenvoudig aan te sluiten: ook hier extra grote warmtevragers gezocht
- Aangesloten klanten besparen gemiddeld 10 tot 20% op hun verwarmingsbudget
- De aangesloten gebouwen hebben weinig infrastructuur nodig
- De warmtelevering verloopt brandveilig en zonder risico
Tips voor andere gemeenten
Een coöperatief warmtenet. Beauvent past het coöperatieve principe toe om voor hernieuwbare energie een maatschappelijk draagvlak te creëren waar zoveel mogelijk mensen aan deelnemen en inspraak hebben. Met een aandeel van €250 in de coöperatie investeer je mee in het Oostendse warmtenet en word je rechtstreeks mede-eigenaar. Zo wordt weerwerk geboden aan de toenemende aantasting van het milieu.
Algemeen contact
Deel je eigen praktijk
Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.