Warmtemakelaar Kempen

Status
Lopend
Startdatum
Einddatum
Budget
250.000 - 500.000 euro

Warmtemakelaar Kempen ondersteunt Kempense lokale besturen bij de transitie naar hernieuwbare warmte.  Warmteplanning is een essentieel instrument om te komen tot optimale oplossingen aan de laagste maatschappelijke kost. Met warmtemakelaar Kempen 2.0 bouwt IOK de ondersteuning van de lokale besturen bij de opmaak én uitvoering van warmteplannen verder uit.

Algemene gegevens

Initiatiefnemer
IOK
Adres

Antwerpsesteenweg 1
2440 Geel
België

Wat is er gebeurd?

Van 2018 tot 2021 liep het EFRO-project Warmtemakelaar Kempen waarin de opmaak van een warmteplan en beleidsverankering voor 6 gemeenten geïnitieerd werd. Deze gedragen en getoetste methodiek kan nu verder gehanteerd worden in nieuwe warmtetrajecten en vervolgprojecten. In 2021 engageerden zich ook opnieuw 11 gemeenten voor het vervolgproject Warmtemakelaar Kempen 2.0. 

Waarom?

Inzake warmte staan we de komende jaren voor een noodzakelijke transitie naar hernieuwbaar. In de Kempen is ongeveer 50% van de CO2 uitstoot op conto van huishoudens en de tertiaire sector, waarvan het grootste deel afkomstig van gebouwenverwarming. Ook na verbetering van de gebouwschil, zal finaal voor het restverbruik, dat vaak nog substantieel is, een duurzaam alternatief moeten gevonden worden

Het beoogde resultaat

Gezien het pilootkarakter bleek Warmtemakelaar Kempen een noodzakelijke gangmaker voor effectieve begeleiding door de private spelers in een werkveld dat voor lokale besturen vaak nog onbekend terrein is. Vandaag wordt de opmaak en beleidsverankering van warmteplannen al uitgevoerd of opgestart in 17 gemeenten. 

Wat waren de uitdagingen?

Basisuitgangspunt is op lokaal niveau een proces inzetten dat een structurele omschakeling genereert van fossiele verwarming/koeling van gebouwen naar een hernieuwbare vorm. Warmteplannen zijn geen doel op zich maar wel een (noodzakelijk) instrument om de transitie structureel en systematisch in de juiste richting te sturen vanuit ecologisch en economisch optimum. 

De succesfactoren

De doorlopen warmtetrajecten met een zeer hoog pilootgehalte leverden goede inzichten in de vereisten om op een daadkrachtige wijze warmteplannen op te maken voor lokale besturen. Finaliteit is te komen tot realisaties op terrein waarbij effectief de shift wordt gemaakt door het realiseren van moedernetten op grotere schaal of in kleinere warmteclusters in meer landelijke gemeenten.

Tips voor andere gemeenten

Voor kleinere en landelijke gemeenten wordt een efficiënte aanpak vooropgesteld die zoekt naar haalbare en concrete warmteclusters om de transitie te versnellen. Waar gemeentelijk patrimonium als hefboom ingezet wordt, kunnen tegelijk belangrijke stappen gezet worden richting klimaatneutraliteit van het eigen patrimonium. 

Deel je eigen praktijk

Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.

Laad je praktijk op