Versnelde transitie naar elektrische (deel)mobiliteit in de Vlaamse rand

Een aantal gemeenten wil een voortrekkersrol spelen voor een versnelde transitie naar duurzame mobiliteit in de Vervoerregio Vlaamse Rand. Ze willen de omslag naar minder fossiele kilometers versnellen door in te zetten op:
- Groepsaankoop e-fietsen (met Klimaatpunt vzw)
- Uitbouw van een regionaal autodeelnetwerk (i.s.m. een coöperatieve partner)
- Promotie van het gebruik van een mobiliteitsapplicatie
Inhoud van deze pagina
Algemene gegevens
De Griet 1
1980 Zemst
België
Wat is er gebeurd?
De gemeente Pepingen startte in november 2020 met het delen van een elektrische dienstwagen, via Cambio. In september 2021 volgde Machelen, eveneens met Cambio. In oktober 2021 volgden gemeente Zemst met twee elektrische deelwagens en in januari 2022, Sint-Genesius-Rode met Cambio.
Pepingen, Machelen en Zemst kochten met de Vlaamse klimaatsubsidies elk één elektrische wagen aan. Sint-Genesius-Rode koos ervoor om twee voertuigen in te zetten onder vorm van een leaseformule.
In totaal werden 255 e-fietsen gekocht via de groepsaankoop elektrische fietsen. Klimaatpunt vzw rekende voor de organisatie van deze groepsaankoop de loonkosten (200 uren aan €75 bruto/uur) aan.
Waarom?
In stedelijk gebied is autodelen al goed ingeburgerd. Kleinere en landelijke gemeenten zijn nog vaak zoekend. Hier en daar ontstaan lokale initiatieven. Zo was de campagne ‘Overal Stroomversnellers’ voor een aantal gemeenten in de vervoerregio een aanleiding om een autodeelproject te koppelen aan een project rond hernieuwbare energieproductie.
In tegenstelling tot stedelijke gebieden waar de deelvoertuigen vaak te voet bereikbaar zijn, zijn (elektrische) fietsen vaak een onmisbare schakel bij het autodelen, in meer landelijke gebieden. Het autodeelproject werd daarom gekoppeld aan een groepsaankoop elektrische fietsen in samenwerking met Klimaatpunt vzw.
Het beoogde resultaat
Er is zeker tevredenheid aangezien autodelen ingang heeft gevonden in de 4 deelnemende gemeenten. Het afwerken van de projecten met fietskluizen of andere flankerende maatregelen konden nog niet gebeuren. De groepsaankoop van elektrische fietsen was iets minder succesvol dan verwacht.
Wat waren de uitdagingen?
Momenteel zitten deelfacetten rond het thema deelauto's verspreid over laadinfrastructuur, deelmobiliteit, LEKP en basisbereikbaarheid.
De succesfactoren
Er is een regionaal autodeelnetwerk uitgebouwd, in samenwerking met een coöperatieve partner.
Tips voor andere gemeenten
Autodeelproject:
- Voor kleinere gemeenten is het aangewezen om de krachten te bundelen bij het overleg met autodeelaanbieders.
- Zet nooit één deelwagen alleen in je gemeente.
- Gebruik als lokaal bestuur ook zelf de deelwagens.
- Kies een zichtbare locatie.
- Sta als lokaal bestuur niet zelf in voor het beheer van de wagen.
Algemeen contact
Deel je eigen praktijk
Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.