Verlaging onroerende voorheffing

Status
Lopend
Startdatum
Einddatum
Budget
500.000 - 1.000.000 euro
foto van papieren en rekenmachine

Voor inwoners is er een vergroening van belasting voorzien. Wie zijn woning of gebouw fossielvrij verwarmt met een warmtepomp of een aansluiting op het warmtenet, krijgt nu al hulp via onder meer een voordelige Mijn Verbouwlening. De Antwerpenaren kunnen nu ook rekenen op een vrijstelling van de gemeentelijke opcentiemen op de onroerende voorheffing gedurende zes jaar.

Wat is er gebeurd?

De Antwerpenaren krijgen een extra financieel duwtje in de rug om hen aan te moedigen om duurzame keuzes in hun eigen woning te maken.

Voor aanslagjaren 2024 en 2025 worden de opcentiemen op 0 gebracht in volgende gevallen: 

  • Voor gebouwde onroerende goederen die voorafgaand aan 1 januari van het aanslagjaar een Mijn VerbouwPremie van de Vlaamse overheid voor een warmtepomp toegekend kregen en waarbij de toekenning van de premie ten vroegste dateert van 1/01/2023. 
  • Voor gebouwde onroerende goederen die op 1 januari van het aanslagjaar aangesloten zijn op een warmtenet, waarvoor een aansluitbijdrage werd betaald en waarvan de facturatiedatum van de bijdrage ten vroegste dateert van 1/01/2023.

Het verlaagde tarief van 0 opcentiemen geldt voor 6 opeenvolgende aanslagjaren.

Waarom?

De stad wil inwoners extra stimuleren om duurzame keuzes te maken.

Met deze maatregel wil de stad:

  • de (tijdelijke) meerkost van verwarmen met warmtepompen compenseren (in afwachting van “energietaxshift” die warmtepompen goedkoper moet laten draaien dan aardgasketels);
  • gebouweigenaars die een bestaand gebouw aansluiten op een warmtenet de kans geven hun aansluitkosten terug te krijgen via belastingvermindering;
  • ook verhuurders stimuleren om op warmtepompen over te stappen (3 op de 5 gezinnen in Antwerpen huren) en in appartementsgebouwen in de verenigingen van mede-eigenaren (VME) sneller de noodzakelijke meerderheden vinden voor diepgaande renovatie met fossielvrije verwarming.

Het beoogde resultaat

De belastingverlaging levert over de periode van zes jaar flinke bedragen op voor de burger/eigenaar.

Wat waren de uitdagingen?

-

De succesfactoren

-

Tips voor andere gemeenten

De Antwerpse ervaring leert dat het de nodige tijd vraagt om af te stemmen over het bekomen van de nodige gegevens van andere organisaties. In de Antwerpse  situatie komt de informatie van de betrokken onroerende goederen enerzijds van Fluvius en anderzijds van VEKA.  Er moesten protocollen afgesloten worden vooraleer gegevens kunnen uitgewisseld worden. Dit heeft zijn doorlooptijd.    

Algemeen contact

Deel je eigen praktijk

Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.

Laad je praktijk op