Verhuurderspunt: renovatie van Gentse huurwoningen

Het Gentse Verhuurderspunt is een centraal aanspreekpunt voor alle vragen over verhuren. Verhuurders kunnen er ook terecht voor gratis renovatietrajecten om de woningkwaliteit, energiezuinigheid en toegankelijkheid van huurwoningen te verbeteren. Wie bereid is om de woning minstens 9 jaar aan een begrensde prijs te verhuren, komt in aanmerking voor een stevige renovatiesubsidie (tot 15.000 euro).
Inhoud van deze pagina
Algemene gegevens
Stadskantoor
Woodrow Wilsonplein 1
9000 Gent
België
Wat is er gebeurd?
Sinds de opstart in juni 2021, staat het Verhuurderspunt vanuit de dienst Wonen telefonisch, per mail en via zitdagen ten dienste van verhuurders (i.s.m. andere diensten en externe partners zoals CIB, Verenigde Eigenaars, Thuispunt Gent, huuringent, …). Wie in een renovatietraject stapt, krijgt advies en begeleiding van een renovatiecoach van de Energiecentrale. Na de werken kan bij het Verhuurderspunt de stedelijke subsidie aangevraagd worden en/of krijgt de verhuurder hulp om andere premies (bvb. Mijn VerbouwPremie) aan te vragen. Sinds 2023 neemt het Verhuurderspunt ook voortrajecten op in functie van de mogelijke uitoefening van sociaal beheer op langdurig leegstaande woningen in Gent.
Waarom?
De Gentse woonmarkt bestaat voor 40% uit private huurwoningen, waardoor verhuurders een heel belangrijke doelgroep van het lokale woonbeleid zijn. Bovendien laat de kwaliteit van Gentse huurwoningen vaak te wensen over en zijn verhuurders niet altijd bereid om de nodige investeringen te doen (o.a. split incentive dilemma). Betaalbaarheid is in Gent ook een heikel punt. Het aanbod van het Verhuurderspunt speelt hier op in (naast meer dwingende beleid zoals het verplicht conformiteitsattest dat sinds oktober 2023 in voege is in Gent).
Het beoogde resultaat
Tussentijdse cijfers 1/6/2021-31/12/2023: bijna 2.000 cases over diverse vragen van verhuurders en opstart van renovatietrajecten voor meer dan 700 huurwoningen (huizen, appartementen, studio’s). Klantenbevragingen in 2022 en 2023 zijn positief. Ca. 40% van de trajecten landt in een subsidieaanvraag, waarna de gerenoveerde woning minstens 9 jaar aan een begrensde prijs wordt verhuurd.
Wat waren de uitdagingen?
Het aanbod slaat aan, al blijft het soms een uitdaging om verhuurders te overtuigen tot meer doorgedreven energetische investeringen dan de basiswoningkwaliteit vereist. Onder impuls van o.m. het verplichte conformiteitsattest in Gent en de Vlaamse renovatieplicht, wordt verwacht dat de ondersteuningsvraag enkel zal toenemen. Andere uitdaging is afstemming met collectieve appartementsrenovaties.
De succesfactoren
Een centraal aanspreekpunt voor verhuurders is een goede opstap naar renovatietrajecten en een ontzorgingsaanbod dat ook kan bijdragen aan een meer betaalbare huurmarkt. De koppeling aan een subsidie werpt in Gent op beide fronten vruchten af. Goede samenwerking tussen het woon- en energieloket (i.e. dienst Wonen en Energiecentrale) e.a. diensten en externe partners is een cruciale succesfactor.
Tips voor andere gemeenten
Zorgt binnen het lokale woon- en klimaatbeleid (incl. woon- en energieloketten) voor een geïntegreerde strategie met aandacht voor de specificiteit van de huurmarkt. Betrek ook de sector en belendende diensten, om de doelgroep te bereiken en te overtuigen van de nodige investeringen om huurwoningen te conformeren met de basiswoningkwaliteit en op het peil van de 2050-doelstellingen te krijgen.
Algemeen contact
Deel je eigen praktijk
Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.