“Verenigd voor het Klimaat”: energie besparen bij verenigingen

Status
Lopend
Startdatum
Einddatum
Budget
5.000 - 10.000 euro
Mensen die samen zitten rond een papier waar zaken op geschreven zijn

Izegem wil verenigingen (met een eigen lokaal) aanzetten om energiebesparende maatregelen te nemen. Reeds driemaal deed de stad hiervoor beroep op “Gemeente voor de Toekomst”-subsidie (Provincie West-Vlaanderen en Bond Beter Leefmilieu). Ecolife begeleidt dit project. De kost voor hun expertise wordt voor de helft door de Provincie gedragen. 

Algemene gegevens

Initiatiefnemer
Izegem
Adres

Korenmarkt 10
8870 Izegem
België

Financiering
Met eigen middelen
Met provinciale subsidies

Wat is er gebeurd?

In 2020 doorliepen 4 verenigingen het traject. Dat traject bestaat uit een startoverleg (incl. sessie met EnergieID rond meterstanden), een plaatsbezoek, een duurzaamheidsscan en een gezamenlijke eindsessie. De verenigingen krijgen een actieplan op maat, waarmee ze aan de slag kunnen gaan. In 2021 namen 6 verenigingen deel. In 2023 doen opnieuw 4 verenigingen mee. Dat brengt het totaal op 14. 

Waarom?

Het lokale verenigingsleven vormt met zijn groot ledenbereik een belangrijke partner om lokale klimaatdoelstellingen te realiseren. Hier ligt veel potentieel om energie te besparen, vaak zonder grote investeringen. Dus wilden we dit aanmoedigen. De Gemeente voor de Toekomst-subsidie was hierbij een perfecte match. 

Het beoogde resultaat

Er deden al 14 verenigingen mee aan dit initiatief, dus hebben we alle verenigingen met een eigen lokaal bereikt. Bovenal werd in dit kader een nieuwe “klimaatsubsidie” voor verenigingen in het leven geroepen. Hierdoor kunnen verenigingen die het traject volgden tot maximaal 25.000 euro subsidie krijgen als zijn mitigatie-of adaptatiemaatregelen nemen, hier maakten al 3 verenigingen gebruik van. 
 

Wat waren de uitdagingen?

Het is een traject dat toch een paar maanden loopt en je moet er toch regelmatig mee bezig zijn.

De succesfactoren

Expertise en voorbereiding Ecolife 

Financiële inspanning Provincie West-Vlaanderen 

Deelname aan het traject is een voorwaarde om een klimaatsubsidie te krijgen. Al 3 verenigingen gebruikten de subsidie. KSA Meisjes onthardde hun buitenspeelplaats en plaatste een waterput. KSA Vlaams en Vroom vernieuwde hun stookplaats en plaatste nieuw schrijnwerk. Chirojongens Emelgem vernieuwden al hun lokalen. 

Tips voor andere gemeenten

De Gemeente voor de Toekomst-subsidies zijn welgekomen, maar de inspanningen van de stad zelf (personeel / budget) zorgen mee voor het succes. 

Algemeen contact

Deel je eigen praktijk

Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.

Laad je praktijk op