Van Thermoscan naar Renofan - Stronghouse

In dit intergemeentelijk thermografieproject wordt met een warmtebeeldcamera het warmteverlies van woningen in kaart gebracht. Dit is een sterke visuele trigger die bewoners aan het denken zet en stimuleert tot actie. Scholen en vrijwilligers gaan, na opleiding, de straat op om scans te maken. Nadien krijgen de bewoners een adviesrapport en indien gewenst verdere opvolging van een renovatiecoach.
Inhoud van deze pagina
Algemene gegevens
Schoutetstraat 2
2800 Mechelen
België
Wat is er gebeurd?
Om dit praktisch en financieel haalbaar te maken, leiden we vrijwilligers op om opnames te maken. Ook werken we samen met scholen om met leerlingen scans te maken van de scholen en eigen woning. Daarnaast werken we op wijkniveau om wijken in kaart te brengen en bewoners in groep te laten renoveren. Hiervoor werden infomomenten georganiseerd en kregen bewoners na hun scan verkort renovatieadvies.
Waarom?
In een eerder Interreg project See2Do! werd vastgesteld dat thermografische foto’s als uitstekende trigger werken om bewoners bewust te maken van hun energieverliezen. Maar die scans uitvoeren vraagt een aanzienlijke personeelsinzet en is dus relatief duur. Vandaar de piste via scholen, vrijwilligers en werken op wijkniveau, want dit is een efficiëntere manier om de renovatiegraad te versnellen.
Het beoogde resultaat
Wegens Covid-19 konden het eerste jaar geen thermoscans uitgevoerd worden op wijkniveau. Ook het vinden van vrijwilligers en scholen bleek een grote uitdaging. Uiteindelijk werden er in drie winters 674 thermoscans uitgevoerd bij bewoners. 322 bewoners kregen persoonlijke een verkort renovatieadvies tijdens lokale infomomenten. Er werden 15 opleidingen voorzien voor 3 scholen en 33 vrijwilligers.
Wat waren de uitdagingen?
Er is een specifiek weerbeeld nodig: kouder dan 10°C, geen zon en geen regen. De tijdspanne om scans uit te voeren is dus kort en kan enkel in de wintermaanden. Je hebt dan ook een beetje geluk nodig wanneer je een programma start met een school.
De interpretatie van de thermografische beelden vergt de nodige kennis. Geef dus steeds context mee en zorg voor aangepaste communicatie.
De succesfactoren
Het opleiden van vrijwilligers, leerkrachten en leerlingen zorgt voor een verankering van de kennis bij de lokale bevolking. De visuele trigger van een stimuleert bewoners sneller tot een energetische renovatie.
Het scannen op wijkniveau bleek een veel efficiëntere methode dan het uitvoeren van losse scans. Je bespaart veel tijd in het opmaken van een planning en de afstand tussen de scans.
Tips voor andere gemeenten
- Scan gemeentegebouwen als oefening, zo trek je aandacht én het bestuur krijgt inzicht in haar patrimonium
- Probeer vrijwilligers te vinden uit dezelfde buurt ifv betrokkenheid en groepsgevoel
- Zorg voor een aangepast programma afhankelijk van studierichting van studenten
- Definieer de doelgroep die je wil bereiken, veel bewoners gebruiken de scan om te kijken of eerdere ingrepen goed werden uitgevoerd
Algemeen contact
Deel je eigen praktijk
Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.