Van het veld naar (boven)lokaal sociaal beleid: Multidisciplinair stakeholdersoverleg Kortrijk

Doelstelling van dit project was om een structuur te ontwikkelen om signalen uit het middenveld bloot te leggen, te capteren en er ook effectief mee aan de slag te gaan. Het gaat dan over signalen die betrekking hebben op de manier waarop kwetsbare groepen de brede sociale dienstverlening ervaren. Dit leidde tot een signalenbeleid zowel op operationeel niveau als op beleids- en organisatieniveau.
Inhoud van deze pagina
Algemene gegevens
Leiestraat 21
8500 Kortrijk
België
Wat is er gebeurd?
In de stad Kortrijk liep van november 2016 tot november 2019 het Europese project Mission. Eén van de projectonderdelen van Mission was het MDMA (Multi Dimensional Multi Actor network).
Het MDMA ontwikkelde zich enerzijds tot een structureel overlegplatform met diverse lokale en regionale stakeholders. Dit stakeholdersoverleg heeft 3 grote doelstellingen:
- Uitwerking structurele verbetervoorstellen
- Vorm geven aan een geïntegreerde samenwerking
- Beleidsadviezen formuleren (lokaal, Vlaams, federaal)
Anderzijds is het MDMA ook de overkoepelende term voor de gestructureerde aanpak en opvolging van de stappen die gezet worden op vlak van signaleren en adviseren. We brengen deze acties onder in 4 niveaus:
- Van operationeel niveau naar structurele afspraken
- Implementatie op organisatieniveau
- Intersectorale afstemming en kennisdeling
- Intersectorale en structurele verbeteracties en beleidsvoorstellen
Waarom?
Op het terrein zijn verschillende mensen uit verschillende organisaties en types dienst- en hulpverlening actief. Zij komen rechtstreeks of onrechtstreeks in contact met mensen die moeilijk aansluiting vinden bij de sociale dienstverlening in onze stad. Heel veel signalen over de dienstverlening aanwezig in de stad worden snel door hen opgepikt, maar landen soms pas heel laat of helemaal niet op de juiste plaats. Met dit stakeholdersoverleg wilden we een sterke maar vooral ook heel eenvoudige, gebruiksvriendelijke en efficiënte structuur opzetten om signalen en drempels die mensen ondervinden niet verloren te laten gaan, en daar ook effectief mee aan de slag te gaan en beleid rond te bouwen.
Het beoogde resultaat
De structuur is opgezet, dus dat is als resultaat behaald. Het sensibiliseren en motiveren van de eerste lijn om hun signalen tot op het stakeholdersoverleg te krijgen is een blijvend work in progress.
Wat waren de uitdagingen?
-
Uitdaging in verdere uitrol van dit beleid: in samenwerking met de VVSG wordt een digitale toepassing ontwikkeld om signalen sneller te registreren. Dit moet toelaten dat mensen actief op het terrein veel snellen hun signalen kunnen delen, zonder zich telkens te moeten afvragen waar ze met hun signaal terecht kunnen.
- Een permanente uitdaging is om ook effectief met signalen aan de slag te gaan en verbeteracties te ontwikkelen. Zonder deze garantie ,valt de dynamiek om signalen te delen snel stil.
De succesfactoren
De stad Kortrijk heeft door de jaren heen een sterke dynamiek ontwikkeld om sociaal beleid te voeren samen met lokale partners, in alle openheid en transparantie. Kritisch maar steeds constructief, in functie van een betere stad voor iedereen. De stad zelf neemt hierin al enkele jaren een sterke regiefunctie op. Deze dynamiek laat ons vandaag toe om ook structureel en in open dialoog met signalen (die vaak over mekaars dienstverlening gaan) aan de slag te gaan.
Tips voor andere gemeenten
In elke stad of gemeente, groot of klein, zijn lokale stakeholders aanwezig die vaak veel vroeger dan het lokaal bestuur zelf in contact komen met kwetsbare mensen en noden en uitdagingen waar deze mensen mee geconfronteerd worden, detecteren. Een open en eerlijke dialoog, in het beste geval gestructureerd/georganiseerd, is ontzettend waardvol om het lokaal sociaal beleid naar een hoger niveau te tillen.
Heel wat signalen gaan over zaken waarvoor (helaas) geen quick fix mogelijk is, maar de permanente dialoog met lokale stakeholders vult op zich vaak al heel wat noden in.
Algemeen contact
Deel je eigen praktijk
Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.