Uitbouw Hoppinpunten

Leuven heeft 43 Hoppinpunten gelanceerd (vroeger mobipunten), waarbinnen de meeste deelmobiliteitsdiensten zijn georganiseerd. Nieuwe initiatieven zoals tijdelijke Hoppinpunten bij buurtcentra, standplaatsen voor deelbakfietsen en extra deelvoertuigen worden momenteel getest. Partago werd vervangen door BattMobility voor e-autodelen.
Inhoud van deze pagina
Algemene gegevens
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven
België
Wat is er gebeurd?
De mobipunten werden opgestart als kern van het mobiliteitsaanbod, met voorkeur voor fiets-, openbaar vervoer en tenslotte ook aanbod van wagen(s). Bij elk van de mobipunten heeft Leuven in functie van de zichtbaarheid en de informatie voor de gebruiker een informatiezuil geplaatst.
Tijdens de uitvoering van de 43 mobipunten werd vanuit DMOW Hoppin als Vlaams huismerk voor basisbereikbaarheid gelanceerd, waar mobipunten deel van uitmaken. Leuven heeft ervoor gekozen dit merk te implementeren, en zo werden de mobipunten Hoppinpunten.
Van de 43 mobipunten zijn er 4 tot stand gekomen via een intensief participatietraject met de buurt, 5 met burgerparticipatie en de andere top-down.
Waarom?
Leuven heeft een pioniersrol opgenomen bij het opzetten van mobipunten en was living lab binnen het Europese project eHUBS. De gerealiseerde mobipunten vormen een basis om de visie en het beleid rond deelmobiliteit verder vorm te geven. Het geeft ook de mogelijkheid om op het terrein een degelijk, divers, voldoende en liefst ook inclusief aanbod van deelmobiliteit te organiseren om de transitie naar duurzame mobiliteit door te voeren en geleidelijk aan het aandeel van CO2-uitstoot door transport terug te voeren.
Als we weten dat elke deelwagen tot 10 privé-wagens kan vervangen en uit het straatbeeld halen, betekent dit dat we veel ruimte kunnen winnen voor klimaatpositieve acties zoals bv. ontharding, vergroening.
Het beoogde resultaat
De lancering van mobipunten in Leuven heeft bijgedragen aan het aanbod van e-deelwagens, ondanks uitdagingen bij de uitrol van laadpalen. Het experiment met 30 e-deelbakfietsen was succesvol, met een toename in gebruik. Leuven werkt aan de elektrificatie van het deelwagenpark (200+ voertuigen). Cargoroo biedt nu 50 e-deelbakfietsen aan, en er is samenwerking met Blue Mobility voor e-Blue-bikes.
Wat waren de uitdagingen?
De eerste test met Urbees e-fietsen mislukte door ongeschikte technologie; nu testen we 16 maanden met e-Blue-bikes. Afstemming met OV-aanbieders, zoals bij het station van Leuven, blijft uitdagend. We pasten onze naamgeving aan Hoppin aan, maar behouden Leuven's huisstijl in publicaties. De zichtbaarheid van Mobipunten kan beter, en we experimenteren met nudges in het ShareDiMobiHub-project.
De succesfactoren
- Mobipunten laten toe om deelmobiliteit op een geordende wijze te organiseren.
- Er is een werkgroep mobipunten opgericht om de voorbereidingen van de lancering te bespreken. Het is een mobiliteitsthema dat verschillende andere thema’s doorkruist en zo opportuniteiten creëert om dienstoverschrijdend te werken.
- Er zijn bij elke fase van het traject communicatieve acties opgezet.
Tips voor andere gemeenten
- Organiseer een basisnetwerk en verbeter gefaseerd per doelgroep het aanbod en de communicatie.
- Een gedifferentieerde aanpak werkt: top-down voor strategische locaties en bottom-up voor buurtlocaties.
Algemeen contact
Deel je eigen praktijk
Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.