Uitbereiding Vauban park (Vauban 2)

Veurne heeft het Vaubanpark 2 ingericht als een natuurgericht park met voornamelijk inheemse beplanting, terwijl Vaubanpark 1 zich meer op sport en spel richt. In Vaubanpark 2 vind je onder andere een bijenhal en bijenburcht, fruitbomen, diverse picknickbanken en een hakselhoutpad. Ook FERM en de serviceclub Soroptimisten hebben hier een plek gekregen.
Inhoud van deze pagina
Algemene gegevens
Daniel Dehaenelaan
8630 Veurne
België
Wat is er gebeurd?
Deze locatie was één grote grasvlakte die gebruikt werd door scholen om te voetballen. Het park werd door de verantwoordelijke van de groendienst ontworpen en aangelegd door de technische dienst. Er werden duizenden stuks bosgoed, fruitbomen en bomen aangeplant. Er werd een bijenhal geplaatst die door plaatselijke imkers wordt gebruikt. Daarnaast werd het wandel- en fietspad vanuit Vauban 1 doorgetrokken naar Vauban 2 en werd hierbij een extra toegang gemaakt naar de Pannepoortstraat. Er werden meerdere picknick eilanden aangelegd en ook 1 halfverharde picknickruimte/rustzone die ook voor andere doeleinden kan gebruikt worden. Het centrale deel werd in gras behouden, zodat dit verder voor scholen, buurtbewoners en bezoekers kan gebruikt worden om te voetballen, spelen,…
Waarom?
Vauban 2 werd ontworpen omdat de ruimte veel beter kon worden ingevuld dan enkel een simpele grasvlakte. Ook vanuit ecologisch punt en voor de biodiversiteit konden we veel “winst” boeken. Er kwam ruimte voor de bijen, de eikelmuis en vele andere dieren.
Het beoogde resultaat
Zeker…. Het park is in volle groei. Er komen dagelijks vele bezoekers uit de buurt hun toertje wandelen of lopen, picknicken over de middag,... Scholen en jeugdbewegingen maken gretig gebruik van de locatie om te sporten of voor andere activiteiten. Toeristen komen het park met de bijenhal een bezoekje brengen of picknicken. De fauna en flora groeit en bloeit.
Wat waren de uitdagingen?
De uitvoering was vrij omvangrijk om met eigen diensten te doen. Een goede voorbereiding, coördinatie en opvolging was nodig.
De succesfactoren
-goede voorbereiding
-door alles in eigen beheer te doen, met kennis van zaken, konden we alles kort opvolgen bij uitvoering
Tips voor andere gemeenten
Dek de beplante zone na aanplant af met een dikke laag hakselhout. Dit remt de groei van grassen en onkruiden, waardoor het bosgoed meer ruimte krijgt om te groeien en het bosmaaien tussen de beplanting verminderd wordt.
Algemeen contact
Deel je eigen praktijk
Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.