Toekomstwijk Heizijdse Velden

Heizijdse Velden betreft een gebied van ca. 120 ha in het noorden van Turnhout waar op termijn 2.800 duurzame woningen zouden bijkomen die o.a. verwarmd worden door een warmtenet dat op termijn gevoed zal worden door diepe geothermie. Het woonproject heeft een park van ca. 33 ha waarin een stadsboerderij is die focust op korte keten (locatie voor korte ketenondernemers, CSA-tuin, volkstuinen, …).
Inhoud van deze pagina
Algemene gegevens
Veldekensweg 10
2300 Turnhout
België
Wat is er gebeurd?
Naast de realisatie van de eerste woningen werd het principe van de ontwikkelingsrechten gelanceerd. Met Fris in het landschap, Kind & samenleving & O2 consult werd een participatief traject gelopen om een gefaseerde invulling te geven aan het park Heizijdse Velden (middels terreininterviews, plaatsbezoek buurt, rondwandelingen, …). Van dit park is intussen ca. 10 ha gerealiseerd.
Waarom?
Het woonproject Heizijdse Velden is de laatste uitbreiding van deze schaal in de regio gelegen op ca. 1,5 km van de Turnhoutse Grote markt. De duurzaamheidslat mag in deze ontwikkeling dus hoog gelegd worden.
Het park Heizijdse Velden is onderdeel van een belangrijke groene vinger die het noordelijke Vennengebied doortrekt via park Heizijdse Velden via andere parken tot in de binnenstad. De stadsboerderij focust op korte keten (locatie voor korte ketenondernemers, CSA-tuin, volkstuinen, …).
Het beoogde resultaat
Via de geslaagde onderhandelingen rond de samenwerkingsovereenkomsten werden meerdere doelen bereikt zoals de realisatie van het park middels ontwikkelingsrechten, duurzame mobiliteit, hoge bouweisen, voorzieningen hernieuwbare energie, aandacht voor aanpasbaar bouwen en inspiratie naar circulair bouwen.
Wat waren de uitdagingen?
Hoe ontwikkelaars overtuigen om met een hoog ambitieniveau toch een project neer te zetten en dit ook in hun marketingstrategie naar boven te laten komen.
Hoe een park van 17ha realiseren in woongebied. Systeem van ontwikkelingsrechten compenseert eigenaars in de parkzone tegen de prijs van niet-uitgeruste bouwgrond.
De succesfactoren
Samenwerkingsovereenkomsten als tool om innovatief beleid in te voeren.
Voor het project werd een traject gelopen middels het lerend netwerk duurzame wijken van VIBE. Voor de stadsboerderij werd een Europees project Pure Hubs gelopen.
Tips voor andere gemeenten
Durven onderhandelen met ontwikkelaars en innovatie stappen durven nemen als de klassieke instrumenten zoals een RUP, … geen juiste oplossing biedt.
Algemeen contact
Deel je eigen praktijk
Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.