stimulerende onthardingsinitiatieven samen met de burger

Naast de grootschaliger ontharding (bvb. bij heraanleg van een straat of plein) lopen tal van maatregelen om kleinere onthardingsinitiatieven te stimuleren. Er is een eigen onthardingsteam dat kleine opdracht uitvoert, zoals aanleg van tegeltuintjes en plantvakken (waar al dan niet bomen in komen). Voor alle projecten proberen we zo veel mogelijk in dialoog te gaan met de bewoners.
Inhoud van deze pagina
Algemene gegevens
Korte Veluwestraat
2800 Mechelen
België
Wat is er gebeurd?
Stimuleren om aan de slag te gaan op privéterrein (of naast de woning voor gevelgroen) gebeurt oa door mee te doen aan het Vlaams kampioenschap Tegelwippen en via deze communicatie de Mechelaar te stimuleren. Er is de volgende ondersteuning voor wie onthardt:
- gratis puinzakken
- gratis ‘kroostegel’ (je haalt een gewone tegel weg, plaatst een kroostegel in de plaats en je krijgt zo bloemen)
- Als Mechelaars nog minimum 3 andere buren vinden, komt de stad de tegeltuintjes aanleggen
- Iedereen kan een gratis groenslinger aanvragen mits akkoord van overbuur
- aanleggen van een tegeltuintje is in de meeste gevallen vergunningsvrij, mits het respecteren van het reglement ‘groen op straat’.
De communicatie gebeurt digitaal, via folders rond klimaatadaptatie en aanwezigheid in het straatbeeld.
Waarom?
De opwarming van de stedelijke omgeving tegengaan. Momenteel is een oefening lopend om de ‘meest urgente’ straten/pleinen voor ontharding voor de komende legislatuur in kaart te brengen. Dat doen we door verschillende parameters naast elkaar te leggen: hittestress, risico op wateroverlast, maar zeker ook draagvlak voor ontharding/vergroening bij de bewoners van de straat. Daartoe hebben wij ook deze bevraging lopen: https://www.mechelen.be/wil-jij-meer-groen-in-jouw-straat (intussen al door zo’n 1000 mensen ingevuld).
Het beoogde resultaat
Mechelen haalt met de genomen initiatieven reeds 36% van de onthardingsdoelstelling uit het LEKP (situatie juni 2024).
Wat waren de uitdagingen?
Draagvlak vinden voor vergroening blijft een uitdaging. Vooral verdwijnen van parkeerplaats blijft lastig. Ook is het een uitdaging om mensen te overtuigen dat ‘wilder’ groen beter is voor biodiversiteit & klimaatrobuustheid. Mensen willen vaak toch vooral een ordelijk plantsoen voor hun deur. Ze beschouwen vergroening vaak ook als taak van de stad en zijn minder geneigd zelf aan de slag te gaan.
De succesfactoren
In veel gevallen komen de projecten ook tot stand omdat er een vraag is van de bewoners zelf. We hebben gemerkt dat dit sowieso veel beter werkt dan als stad te ‘beslissen’ om een straat te vergoenen zonder eerst een idee te hebben van het draagvlak hiervoor in de straat.
We hebben ook verschillende Europese projecten lopen, waardoor we extra middelen hebben om in te zetten voor ontharding.
Tips voor andere gemeenten
Probeer niet te zeer projecten op te dringen, maar speel in op vragen van bewoners zelf. Hanteer geen te moeilijk taalgebruik. Mensen zitten vaak niet te wachten op een ‘klimaatrobuuste’ straat, maar wel op een aangenamere, groenere en koelere straat. Taal is dus belangrijk. Praktijkvoorbeelden kunnen de bal aan het rollen brengen. Als mensen een groenere straat zien, willen ze het vaak ook zelf.
Algemeen contact
Deel je eigen praktijk
Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.