Stiemervallei, Tuinen van Waterschei

Genk wil de Stiemervallei opwaarderen tot een blauw-groene levensader voor de stad. Een verbinding die de levenskwaliteit verder verbetert en de veerkracht van de stad verhoogt. De Stiemervallei was tot nu toe een wat verscholen beekvallei die 5 wijken en het stadscentrum verbindt. Prachtige natuur en verrassende erfgoedelementen, maar behalve bij de buurtbewoners voor velen een onbekende plek.
Inhoud van deze pagina
Algemene gegevens
Stadsplein 1
3600 Genk
België
Wat is er gebeurd?
Er is een masterplan opgemaakt dat een flexibel ruimtelijk kader biedt voor een stapsgewijze transformatie. Het proces is nog in volle ontwikkeling, maar de stad en de inwoners plukken nu al de vruchten van de eerste realisaties. De Tuinen van Waterschei is 1 van de topprojecten. Het voorontwerp is afgewerkt en wordt binnenkort voorgesteld aan de buurt.
Waarom?
De plannen om het gebied af te schermen evolueerden in de loop der jaren naar een klimaatadaptief natuurgebied dat sterk verweven is met het stedelijk landschap. De waterproblematiek (zowel verdroging van de valleigronden als stroomafwaartse overstromingen door de kanalisering van de beek) wordt aangepakt om een sponsfunctie te vervullen.
Het beoogde resultaat
De effectieve uitvoering van de Tuinen van Waterschei zal starten eind 2023
Wat waren de uitdagingen?
Het verenigen van verschillende belangen in 1 ontwerp is vaak zoeken, en blijven zoeken, naar de juiste balans. De verwachtingen/ideeën over de rol van burgerparticipatie die leefden bij diverse projectpartners waren niet meteen op elkaar afgestemd. Hoe stemmen we verschillende visies, ideeën, timing,... af? Hoe maken we die transparant? En hoe daarover communiceren met projectpartners?
De succesfactoren
De transformatie van de Stiemervallei illustreert dat er geen harde keuze hoeft te zijn tussen mens en natuur. Het is een opstap richting klimaatgerichte wijken met een hoog socio-economische impact. De Tuinen van Waterschei stelt Genk in staat een meervoudige visie uit het masterplan ten volle tot uiting te brengen, waarmee het een voorbeeld kan zijn voor de verdere projectmatige ontwikkeling.
Tips voor andere gemeenten
Een weldoordacht en continu leerproces, waarin systemische reflectie op wat er in het project gebeurt centraal staat, helpt bij het structureel nadenken over de voortgang van het project, onze werkwijzen daarin en het aanpakken van uitdagingen.
Algemeen contact
Deel je eigen praktijk
Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.