Speed you up - Begeleiding ongekwalificeerde uitstromers

Status
Lopend
Startdatum
Einddatum
Budget
Niet bekend
Speed you up Sint-Niklaas

Algemene gegevens

Initiatiefnemer
Sint-Niklaas
Adres

Grote Markt 1
9100 Sint-Niklaas
België

Financiering
Met Vlaamse subsidies

Wat is er gebeurd?

We bereiken ons doel door binnen scholen een hub (=groep) te creëren waar de jongeren vanuit hun eigen talenten en skills op een ‘hands-on’ manier werken aan een pop up, waardoor ze ondernemers-skills, werkcompetenties en andere vaardigheden aanleren die ze later kunnen gebruiken. 

Een belangrijke voorwaarde is dat de pop-up gebaseerd moet zijn op een nood van de buurtbewoners en ze zo veel mogelijk betrokken worden. De methodiek coachend van aard en wordt de meer klassiekere manier van lesgeven verlaten. De leerlingen staan aan het stuur en voeren uit, met ondersteuning van coaches. 

Via deze methodiek willen we inzetten op het verhogen van de intrinsieke motivatie van de leerlingen. We organiseren, bouwen uit, faciliteren en staan in contact met een netwerk van lokale ondernemers.

Waarom?

Om jongeren te helpen, en een tweede kans te geven.

Het beoogde resultaat

Project is nog succesvol bezig.

Wat waren de uitdagingen?

Een uitdaging waarmee we binnen dit project te maken krijgen is de tijd die het project vraagt van de scholen. We gaan hierop in door al onze lessen te linken aan het vernieuwde leerplan en door intervisies en supervisies te organiseren voor de coaches.

  • Scholen overtuigen om mee te werken aan ons project: Zowel de directie als de deelnemende leerkrachten (coaches) moeten akkoord gaan met het invoeren van ons project op de school. Dit is een extra taak die erbij wordt genomen, wat maakt dat het niet simpel is om iedereen aan boord te krijgen.
  • Elk traject is anders: We proberen zoveel mogelijk om maat te werken van de scholen die deelnemen, wat maakt dat elk traject er een beetje anders uitziet. Dat kan gaan over planning van modules, maar ook het organiseren van workshops en evenementen. Er moet kort op de bal gespeeld worden en wij, maar ook externe partners moeten flexibel inzetbaar zijn.

De succesfactoren

  • Jongeren die aangeven dat ze terug (meer) gemotiveerd zijn om naar school te gaan, meer inzicht hebben in hun talenten en vaardigheden en meer zelfvertrouwen hebben om uiteindelijk op de arbeidsmarkt terecht te komen.
  • Jongeren die connecties kunnen leggen buiten de school om hun pop-up of evenement verder te zetten na afloop van ons project.
  • Scholen die jaar na jaar terug besluiten om het project te laten lopen op hun school.

Tips voor andere gemeenten

  • Een draaiboek: Er is enkele jaren gewerkt zonder een draaiboek, wat het soms moeilijk maakte om overzicht te houden, dingen te plannen, effectmetingen bij te houden… Het is belangrijk dat je vanuit het sturende orgaan van het project een duidelijk overzicht hebt van wat je wil bereiken, hoe je het wil bereiken en wat/wie je daarvoor nodig hebt.
  • Op maat werken: Dit project heeft een kwalitatief doel, wat maakt dat het belangrijk is om in te spelen op de noden van de scholen/jongeren waarmee je samenwerkt. Bepaal samen met de school wat je juist wil bereiken en hoe het voor hen mogelijk is om daar te komen. De rest is een leidraad.

Algemeen contact

Deel je eigen praktijk

Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.

Laad je praktijk op