School in je Buurt - Sociale mix in scholen bevorderen

Inhoud van deze pagina
Algemene gegevens
Woodrow Wilsonplein 1
9000 Gent
België
Wat is er gebeurd?
Jaarlijks worden er vanuit het Onderwijscentrum Gent begeleidde scholenbezoekrondes in alle Gentse wijken georganiseerd, waarbij alle kleuterscholen worden bezocht.
Dit wordt georganiseerd voor ouders met een instappertje en/of voor ouders die van school willen veranderen. Het is een afgebakend moment waarbij ouders volop de sfeer van een school kunnen opsnuiven en vragen kunnen stellen aan de directieleden.
We proberen zo toegankelijk mogelijk te zijn naar alle Gentse burgers, door in te zetten op laagdrempeligheid. Zo voorzien wij vertalers voor anderstalige ouders, Om het bereik van doelgroep te verruimen werken wij ook samen met andere Gentse organisaties.
Waarom?
Om ouders te ondersteunen bij het maken van een doordachte schoolkeuze.
Het beoogde resultaat
Niet gekend
Wat waren de uitdagingen?
Het bereiken van (anderstalige) kwetsbare ouders is niet altijd even gemakkelijk. We blijven constant evalueren en opnieuw samenzitten met mensen van andere organisaties om dit doel toch te kunnen bereiken
- Aangezien het een gratis event is, zien ouders dit nog vaak als iets ‘vrijblijvend’. Zo gebeurt het dat we vooraf 30 inschrijvingen hebben, waarvan er uiteindelijk maar 18 komen opdagen.
- Wat we ook vaak zien gebeuren is dat ouders vaak komen voor 1 of 2 scholen en dan vertrekken. Dit is heel jammer voor de scholen die als laatste aan bod komen.
De succesfactoren
- We houden steeds 5 plaatsen vrij voor (buurt)organisaties die last-minute nog maatschappelijk kwetsbare ouders willen inschrijven. We merkten, tijdens afgelopen edities, dat hier meer werd op ingetekend (en in meer wijken). Voorheen was dit in wijken zoals: Brugse Poort, Nieuw Gent, Dampoort,… Nu is dit verruimd en vragen ze ook plekjes in: Gentbrugge, Zwijnaarde,…
Dit toont aan dat (buurt)organisaties dankbaar zijn voor de plekjes en hier echt wel gebruik van maken. - Afgelopen editie organiseerden we een ‘consultatiemoment’ voor de directieleden. Dit hield in dat de directies hun voorstelling konden komen tonen aan ons. Wij gaven er dan gericht feedback op. We hoorden achteraf dat sommige directies hier echt iets uithaalden en hun presentatie aanpasten.
- We organiseren elk jaar infosessies voor directies. We doen dit één keer online en één keer live. In deze infosessie geven we uitleg over school in je buurt en de opzet en delen we praktische tips over hoe je ouders het best kan laten kennismaken met je school tijdens de wandeling. In 45 minuten moeten scholen immers hun school aan ouders voorstellen.
- Het is een brede samenwerking met tal van partners. Naast de praktische organisatie en planning, zetten we ook sterk in op communicatie over de wandeling: dat die er is en dat je kan inschrijven. Er wordt heel gevarieerd ingezet: affiches in wijken, op verschillende locaties, het wordt aangekondigd in de brochure van scholen die vanuit het LOP verspreid wordt, komt aan bod in stadsmagazine voor alle Gentenaars …. Ondertussen zijn wandelingen wel gekend, maar belangrijk om ze ook in de kijker te zetten.
Tips voor andere gemeenten
- Zorg dat je alle directies mee hebt in je verhaal. Dit kan je doen door hen de voordelen van het project mee te delen
* Je spreekt op 1 moment ineens veel ouders toe. Het is minder tijdrovend dan individuele bezoeken in te plannen.
* Verschillende ouders komen op bezoek (ook ouders die initieel misschien zouden denken dat de school niets voor hen is). - Zet in de verf: ouders ondersteunen bij het maken van een schoolkeuze. Als ouders al goed kiezen, en beter weten waar ze voor kiezen, loont dat bij de start.
- Deel nooit de exacte route mee van de wandeling aan de ouders. Op die manier voorkom je ‘school-shoppen’. De ouders zijn dan genoodzaakt om de hele wandeling mee te doen.
Algemeen contact
Deel je eigen praktijk
Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.