Ruimtelijke Regionale Energiestrategie

In 2020 stelde Intercommunale Leiedal haar ruimtelijke regionale energiestrategie op met de ambitie om 40% minder CO2 uit te stoten tegen 2030. De regionale energiestrategie becijfert hoe de regio die doelstellingen kan halen. In de eerste plaats gaan ze voor een grotere energie-efficiëntie door energiebesparingen te realiseren via renovaties van gebouwen, mobiliteit en industrie.
Inhoud van deze pagina
Algemene gegevens
President Kennedypark 10
8500 Kortrijk
België
Wat is er gebeurd?
Leiedal organiseerde in 2019 voor een energieworkshop. De resultaten van de workshops werden gebundeld in de regionale ruimtelijke energiestrategie en in het regionale energie- en klimaatactieplan. De ruimtelijke energiestrategie past perfect in het beleidsplan van Leiedal, het regionale energie- en klimaatactieplan werd op zijn beurt opgemaakt in het kader van het Burgemeestersconvenant.
Waarom?
In Zuid-West-Vlaanderen tekenden de 13 burgervaders het Burgemeestersconvenant voor 40% minder CO2 tussen 2005 en 2030. Een uitdaging: in 2017 haalden we ondanks diverse inspanningen maar een score van -11%. Met deze regionale ruimtelijke energiestrategie hebben we binnen het Interreg-project HeatNet en het project ZeroRegio becijferd hoe de regio de doelstellingen toch kan halen.
Het beoogde resultaat
In onze regio zijn er verschillende projecten die elk een eigen bijdrage leveren aan de realisatie van de regionale ruimtelijke energiestrategie:
- Aan de hand van Europese projecten zoals LECSEA (warmtenetten in de Voerman – Anzegem en de aanleg van een beoveld in Wevelgem), RE/SOURCED en SUPRA
- PV panelen op de gemeentelijke daken i.s.m. Vlaskracht en Beauvent (via derdepartijfinanciering)
Wat waren de uitdagingen?
Zuid-West-Vlaanderen mist troeven op vlak van hernieuwbare energie zoals de onmogelijkheid voor geothermie en waterkracht. De uitrol van hernieuwbare energie met remmende wetgeving en verouderde infrastructuur voor zonnepanelen, ontbrekende beleidsinstrumenten en weerstand van omwonenden voor de installatie van windturbines.
De succesfactoren
De energiecrisis biedt enerzijds kansen omdat de nood aan energiebesparende maatregelen en hernieuwbare energie toeneemt samen met de middelen, anderzijds zijn er minder middelen voor particulieren om de nodige investeringen te doen.
Tips voor andere gemeenten
De energiecrisis biedt enerzijds kansen omdat de nood aan energiebesparende maatregelen en hernieuwbare energie toeneemt samen met de middelen, anderzijds zijn er minder middelen voor particulieren om de nodige investeringen te doen.
Algemeen contact
Deel je eigen praktijk
Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.