Reglement erkenning autodeelorganisaties

De stad Gent heeft een nieuw autodeelreglement goedgekeurd. Met dit reglement wil het IVA mobiliteitsbedrijf autodelen faciliteren in de stad, duidelijke regels opstellen voor autodeelorganisaties en autodelers, het kwaliteitsniveau verhogen, toezicht houden op het gebruik van de beperkt beschikbare ruimte en via data-uitwisseling inzicht krijgen in het functioneren van de deelwagens.
Inhoud van deze pagina
Algemene gegevens
Woodrow Wilsonplein 1
9000 Gent
België
Wat is er gebeurd?
Met het nieuwe reglement worden drie types erkenning gegeven waarbij voldaan moet worden aan verschillende voorwaarden: Round-trip, particulier autodelen en free floating. Hybride autodeelorganisaties combineren meerdere types van erkenning. Het gaat ook om een voorwaardelijke erkenning, waarbij er om de twee jaar een evaluatie zal plaatsvinden.
Waarom?
Tot op heden bestond er eenzelfde erkenning voor alle autodeelorganisaties, waarbij dezelfde voorwaarden en regels werden opgelegd voor de volledige sector. Gent gaat dit systeem nu verfijnen door verschillende types erkenning en voorwaarden op te leggen naargelang het type deelauto om zo autodelen verder te faciliteren in de stad en duidelijke regels op te stellen voor alle autodeelorganisaties en autodelers.
Het beoogde resultaat
Het reglement werd goedgekeurd op de gemeenteraad van 25 maart 2024 en zal op 1 september 2024 in werking treden.
Wat waren de uitdagingen?
Het is een fijn evenwicht tussen reguleren en het maximaal ondersteunen van alle vormen van autodelen i.k.v. het promoten van duurzame vormen van mobiliteit. Autodelen mag immers niet zwaarder gereguleerd worden dan privaat wagenbezit, aangezien het nog steeds maar voor een fractie van de verplaatsingen gebruikt wordt.
De succesfactoren
Een groei in het aantal autodelers, deelwagens en autodeelsystemen. De bijkomende regulering mag niet als een drempel ervaren worden door nieuwe bedrijven of vormen van autodelen om te starten in Gent of de eigen gemeente.
Tips voor andere gemeenten
Voor gemeenten met geen of slechts 1 actief autodeelbedrijf: werk een laagdrempelig en ondersteunend autodeelreglement uit en laat de markt werken. Een onderscheid maken tussen verschillende types autodeelsystemen is in eerste instantie overbodig. Hoe groter de diversiteit en het aanbod, hoe meer inwoners dat je aanspreekt om over te schakelen naar duurzamere vormen van mobiliteit.
Algemeen contact
Downloads
Deel je eigen praktijk
Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.