Regenwatercoach

De regenwatercoach is een deskundige die gratis bij gezinnen thuis de mogelijkheden onderzoekt tot opvang, hergebruik en/of infiltratie van hemelwater. Hij geeft een schriftelijk advies op maat (mogelijkheden, technische info over installaties, kostenraming, nuttige tips).De coach richt zich op gezinnen die zich vrijwillig willen engageren, en niet op wie verplicht een regenwaterput moet plaatsen.
Inhoud van deze pagina
Algemene gegevens
Brouwersstraat 6
3000 Leuven
België
Wat is er gebeurd?
In elk van de 3 gemeenten heeft regenwatercoach 13 gezinnen bezocht, geadviseerd en rapport opgemaakt. Er waren veel meer geïnteresseerden dan bezoekmogelijkheden (wachtlijst). Vanwege het succes werd capaciteit van het project in 2023 uitgebreid naar 13 gemeenten. In elk van deze gemeenten krijgen minstens 10 gezinnen bezoek van de coach. De inschrijvingen zijn begin februari 2023 opgestart.
Waarom?
We merken bij de gemeenten de vraag om inwoners te sensibiliseren en informeren rond het thema regenwater. De voorbije jaren gingen gepaard met zowel droogte als wateroverlast, waardoor de vraag naar klimaatbestendig wonen alsmaar luider klinkt. Om tegemoet te komen aan deze vraag werd het idee van een regenwatercoach uitgewerkt en voorgesteld aan de gemeentebesturen.
Het beoogde resultaat
Tot nu toe is project een succes (interesse vanuit gemeenten en inwoners). Tevredenheidsbevraging deelnemende gezinnen: zeer positieve reacties - groot aantal gezinnen zullen ook effectief overgaan naar de voorgestelde infrastructuurwerken. Budget, breekwerken en tijd blijken grootste storende factor. Aansluitend project Interleuven: samenaankoop hemelwaterinfrastructuur + infiltratievoorziening.
Wat waren de uitdagingen?
Regencoach moet grondige kennis van zaken hebben (bijscholing). Kostprijs: nu is uurprijs van coach volledig gedekt door subsidie. Er werden daardoor ook maar 13 gezinnen per gemeente geadviseerd. Willen de gemeenten meer inwoners bereiken zullen er ook meer coaches en dus een veelvoud van het budget nodig zijn. Het overtuigen van inwoners om het advies om te zetten in daden is niet gemakkelijk.
De succesfactoren
Grote interesse van inwoners was zeer groot. Dit toont aan dat het thema leeft bij de burger. Advies is gratis → trekt veel inwoners over de drempel. Bekendmaking project via lokale pers en (inter)gemeentelijke infokanalen. Uit de tevredenheidsbevraging bleek dat de inwoners veel hebben bijgeleerd en zich gemotiveerd voelden om in de toekomst met de tips aan de slag te gaan.
Tips voor andere gemeenten
Voldoende inwoners bereiken met een kwalitatief advies zonder voldoende budget. Zoektocht naar subsidie (inwoner laten betalen voor het advies → minder interesse). Voldoende bekendmaking van project + sensibilisatie (artikels, filmpjes sociale media,…) van de inwoners die liever geen coach over de vloer krijgen. Leg het project eerst voor aan je DPO (verwerking van persoonlijke gegevens).
Algemeen contact
Deel je eigen praktijk
Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.