Preventie van dak- en thuisloosheid: werking 't Sas Brugge

De doelstelling van Welzijnsvereniging ’t Sas is het organiseren van hulp- en dienstverlening voor kansengroepen met specifieke aandacht voor dak- en thuislozen via een inloophuis, een sociale kruidenier, crisisopvang, nachtopvang, woonbegeleiding, … Wanneer een uitzetting niet kan vermeden worden, zoeken we samen met de cliënt naar een andere woonoplossing om dakloosheid te voorkomen.
Inhoud van deze pagina
Algemene gegevens
Prof. Dr. J. Sebrechtsstraat 2
8000 Brugge
België
Wat is er gebeurd?
De dienst Wonen begeleidt mensen woonachtig in een woning op de private of sociale huurmarkt en een problematiek hebben gelinkt aan wonen. We geven ondersteuning waar nodig steeds in functie van het behoud van de woning. Er worden woonvaardigheden aangeleerd. In de begeleiding is er alertheid naar de persoonlijke gezondheid en het welzijn van de cliënt, met een sterke focus op het psychisch welzijn. Het versterken, herstellen en/of opbouwen van het netwerk is ook een onderdeel van de begeleiding. Er zijn 2 soorten begeleidingen: Woonbegeleiding en Preventie Uithuiszetting,
Woonbegeleiding: Mensen met een (vermoeden van een) psychiatrische en/of verslavingsproblematiek en een problematiek gelinkt aan wonen.
Preventie Uithuiszetting: Mensen die (dreigen) opgeroepen te worden door de rechtbank in kader van huurachterstand en/of overlast. Men wordt voorbereid op contact met de vrederechter met als doel verder in de woning te kunnen blijven mits afbetaalplan en/of afspraken rond wooncultuur. Komt het tot een uithuiszetting, wordt men hierin verder begeleid. Mensen die zich aanmelden met 2 maanden huurachterstal of een opzeg van minder dan 2 maanden worden opgevolgd. Er wordt samen gezocht naar een mogelijke oplossing.
Waarom?
Een gecoördineerde, aanklampende en doordachte aanpak werkt sterk preventief tegen dak- en thuisloosheid.
Mensen die in een gezonde betaalbare woning wonen, die aangepast is aan hun gezinssysteem, kunnen blijven wonen.
De cliënt kan niet altijd zelf de vraag stellen. Bij achterstal kan de vraag komen van de (sociale) verhuurder. We gaan aan huis. We bekijken of een tussenkomst in de huurachterstal (FBU) een optie is. We zetten een begeleiding op maat op (opmaak betaalplan, toeleiden naar budgethulpverlening waar nodig/ gewenst, zoeken naar betaalbare woning als de huidige woning te duur is, bewindvoering aanvragen als beschermingsmaatregel).
Bij een verzoekschrift tot uitzetting zoeken we de mensen op. Vaak openen mensen hun post niet en zijn ze niet op de hoogte van het belang van hun aanwezigheid op de rechtbank. We bekijken samen wat een voorstel naar de vrederechter toe kan zijn. We zetten een begeleiding op maat op.
Bij mensen die effectief uit huis gezet worden, wordt gezocht naar een woonoplossing en gekeken voor het behoud van de inboedel.
Het beoogde resultaat
Een team dat heel wat know how opgebouwd heeft i.h.k.v. preventie uithuiszetting. Minder gedwongen uitzettingen. Betere samenwerking met vrederechter en maatschappelijk werker over organisaties heen.
Vanuit de vrederechtbank kregen we de feedback dat door de aanklampende werking van het team heel wat minder mensen verstek laten gaan, waardoor er minder vaak verstekvonnissen = vonnissen die sowieso een beslissing tot uitzetting inhouden.
Naast het proberen voorkomen van een uitzetting wordt ingezet op rechtenverkenning.
Wat waren de uitdagingen?
Bij opstart werd nog niet geloofd in de doeltreffendheid van de werking. Door te blijven inzetten op preventie, kunnen we aantonen dat we uitzettingen kunnen vermijden.
Zodoende krijgen de medewerkers meer slagkracht en kunnen ze blijvend preventief aan de slag.
De succesfactoren
De know how zit niet bij één teamlid, wel bij het volledige team. Ze gaan mee naar rechtbank bij een art. 1344. Ze versterken elkaar in de aanpak binnen de verschillende dossiers. Ze zetten in op een aanklampende en outreachende begeleiding aan huis. Er wordt ruimte voorzien voor deze intensieve begeleidingen. Maatschappelijk werker fungeert als casemanager. Er wordt ingezet op rechtenverkenning.
Tips voor andere gemeenten
In Brugge blijven we dagelijks merken dat aanwezigheid van de maatschappelijk werker die het dossier van de cliënt kent, in het vredegerecht een wereld van verschil maakt.
Ons team is in de loop der jaren sterk gegroeid. Dit kan je niet op korte tijd realiseren. Klein beginnen en aantonen dat de aanpak werkt, door cijfermateriaal bij te houden, zorgt ervoor dat er geloof komt in een werkwijze en er ruimte kan gemaakt worden om deze verder te zetten en uit te breiden.
Algemeen contact
Deel je eigen praktijk
Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.