Preventie energiearmoede via samenwerking Energiepunt- Sociaal Huis/OCMW

Status
Lopend
Startdatum
Einddatum
Budget
10.000 - 50.000 euro
2 mannen die voor een huis staan.

Bij Energiepunt Vilvoorde krijgen inwoners advies over hun energiefactuur, energieaudits, warmtescans, renovaties, subsidies en leningen zoals het noodkoopfonds en de centrumpremie. In twee wijken worden extra inspanningen gedaan voor bouwblokrenovaties, met huisbezoeken. Het LAC voorkomt afsluiting bij energieschulden. Ze bezoeken deze mensen om oplossingen te zoeken en renovatieadvies te geven.

Algemene gegevens

Adres

Grote markt
1800 Vilvoorde
België

Financiering
Met federale subsidies

Wat is er gebeurd?

Het Sociaal Huis krijgt jaarlijks geld uit het federale gas- en elektriciteitsfonds voor personeel, schuldenbetaling en preventieve acties. Tot 2022 werden in Vilvoorde geen preventieve acties ondernomen. Nu worden middelen uit dit fonds (0.5 VTE) ingezet bij het Energiepunt.

Maandelijks wordt de lijst met personen die uitgenodigd worden voor het LAC doorgegeven aan Energiepunt Vilvoorde. Energiepunt Vilvoorde kijkt na wie de eigenaar bewoners zijn en gaat in eerste instantie bij die mensen op huisbezoek, met volgende doelen:

  • Mensen informeren en voorbereiden op de zitting van het LAC
  • Voor de zitting van het LAC proberen een oplossing te vinden voor de energieschulden
  • Mensen toe te leiden naar het bredere, achterliggende aanbod van energiepunt

Waarom?

Ondanks inspanningen werd het moeilijker om inwoners te bereiken, hoewel veel panden renovatie nodig hebben.  
De mensen met energieschulden zijn vaak onbekend bij het Sociaal Huis en reageren steeds minder op uitnodigingen voor het LAC, waardoor schulden verergeren.

De samenwerking tussen Sociaal Huis/OCMW en Energiepunt combineert twee doelen: nieuwe doelgroepen bereiken en mensen met energieschulden beter helpen.

Het beoogde resultaat

Er werden 84 huisbezoeken uitgevoerd. De helft van de deuren bleef dicht, zelfs bij herhaalde pogingen. De andere helft werd begeleid en ondersteund, met voorbereidingen voor LAC-zittingen en afbetaalplannen. Bij 9 personen startten we intensieve begeleiding voor energiezuiniger leven en renovaties. De samenwerking wordt positief geëvalueerd, maar een jaar is te kort voor definitieve conclusies.

Wat waren de uitdagingen?

  • Huisbezoeken zijn tijdsintensief en geen garantie om mensen te bereiken.
  • Veel van de bereikte doelgroep zijn huurders, waarbij contact met de eigenaar voor noodzakelijke renovaties moeilijk is. Bijvoorbeeld, als de huurder tijdelijk de woning moet verlaten.
  • Eigenaar-bewoners zijn soms noodkopers die, zelfs met steun zoals het noodkoopfonds, geen renovaties kunnen starten.

De succesfactoren

  • Een nieuwe groep mensen, die niet te bereiken is via de traditionele communicatiekanalen krijgt de kans geïnformeerd en begeleid te worden rond energiebesparende maatregelen.
  • Het aantal mensen die reageert op de uitnodigingen voor de zitting van het LAC stijgt waardoor hogere energieschulden op termijn vermeden worden. 
  • De samenwerking tussen verschillende stadsdiensten versterkt ieders werking.

Tips voor andere gemeenten

Voorlopig nog niet.

Algemeen contact

Deel je eigen praktijk

Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.

Laad je praktijk op