PAKT: samen via nieuwe wegen naar welzijn en werk

Mensen forceren richting werk, dat pakt niet. Zonder vervoer, opvang, woonst of mentale rust lukt werken niet. De partners van PAKT werken samen om de uitdagingen van mensen op verschillende levensdomeinen aan te pakken. PAKT focust op talenten en kleine successen: “Pakt dat ’t wél kan!”
Inhoud van deze pagina
Algemene gegevens
Campus Blairon 720
2300 Turnhout
België
Wat is er gebeurd?
PAKT is een innovatief traject dat burgers begeleidt die zowel op vlak van werk als welzijn drempels ervaren. Centraal staat een laagdrempelige, warme en langdurige begeleiding waarbij het tempo van de deelnemer gevolgd wordt. De methodiek is gericht op groeien in vertrouwen, zelfbeeld, netwerk en toekomstperspectief.
Mensen richting werk forceren, da PAKT ni. Niet over de juiste vervoersmiddelen beschikken, geen kinderopvang vinden, kampen met een verslaving, de taal niet kunnen lezen en schrijven, mentale problemen, geen vaste woonplaats hebben, een heel klein sociaal netwerk hebben, geen overzicht over de administratie, … het zijn allemaal redenen waarom mensen wel willen maar niet altijd kunnen gaan werken.
De partners van PAKT werken samen om de uitdagingen van mensen op verschillende levensdomeinen aan te pakken. Uitgangspunt is dat iedereen talenten heeft die via kleine succeservaringen kunnen versterkt worden. Daarnaast engageren de 16 partners zich om te leren van deze ervaring en (eigen) structurele drempels weg te werken. De naam PAKT staat voor Participeren & ACTiveren. Daarnaast staat het woord ook voor een bondgenootschap. Het is als zeggen: "Pakt dat ‘t wél kan!”. Dat is precies wat de partners willen duidelijk maken.
Waarom?
In de praktijk botsen veel mensen op verschillende drempels tegelijk: psychische kwetsbaarheid, armoede, isolement én afstand tot de arbeidsmarkt. Klassieke trajecten richten zich vaak ofwel op welzijn, ofwel op werk. Met PAKT doorbreken de initiatiefnemers die verkokering en zetten ze in op een holistische, integrale aanpak die mensen sterker maakt over domeinen heen.
Het beoogde resultaat
Een multidisciplinair team - samengesteld uit medewerkers van OCMW, VDAB en partners Arktos, Emino, Route 11, WEB en CGG Kempen - begeleidt mensen intensief in hun traject. De kwaliteitscoach van VVSG begeleidt het team in double en triple loop leren. De betrokken partners gaan aan de slag met de signalen en systeemfouten die uit dit leerproces zichtbaar worden.
Wat waren de uitdagingen?
- Afstemming tussen welzijns- en werkpartners, die elk met eigen logica werken
- Tijd en ruimte vrijmaken voor intensieve, op maat gemaakte begeleiding
- Het opbouwen van vertrouwen bij deelnemers met complexe, vaak langdurige problemen
- Inzetten op structurele samenwerking tussen gemeenten en partners
De succesfactoren
- Een integrale benadering van werk én welzijn
- Lokale verankering: nabijheid via gemeentelijke partners
- Langdurige trajecten met ruimte voor maatwerk en terugval
- Drempels verlagen via warme, menselijke ondersteuning
- Structurele drempels aanpakken binnen de regio
Tips voor andere gemeenten
- Werk grensoverschrijdend tussen gemeenten: daag lokale mandatarissen en medewerkers uit om regionaal te denken
- Werk grensoverschrijdend tussen welzijn en werk: doorbreek hokjesdenken
- Investeer in partnerschap op de werkvloer: multidisciplinair samenwerken maakt het verschil
- Voorzie ruimte voor vertrouwen en tijd in begeleidingstrajecten
- Sluit aan bij lokale noden: betrek je eigen OCMW en middenveldorganisaties als schakel
Algemeen contact
Deel je eigen praktijk
Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.