Overstromingsgebied Laakland Beerse

Het overstromingsgebied in Beerse vermindert overstromingen vanuit de Laakbeek en de Eindeloop door overtollig regenwater op te vangen en gecontroleerd af te voeren.
Inhoud van deze pagina
Algemene gegevens
Eikenstraat/Heibergstraat
2340 Beerse
België
Wat is er gebeurd?
Tussen de Heibergstraat en de Eikenstraat ligt het overstromingsgebied Laakland, aangelegd na een participatief traject om bewoners bewust te maken van klimaatverandering. Het gebied buffert water van de Laakbeek, de Eindeloop en het RWA-afvoer uit de Heibergstraat. Om in te spelen op droogte en wateroverlast heeft de provincie Antwerpen regelbare constructies geplaatst die afhankelijk van de situatie kunnen worden bijgesteld. Laakland is opgedeeld in twee compartimenten met elk zo’n constructie. Het gebied is ook ingericht als beleefbare groene ruimte met streekeigen groen, een speelzone en ontmoetingsplekken voor jong en oud.
Waarom?
Het gebied rond de Laakbeek is gevoelig voor overstromingen en de buurt had in het verleden vaak te maken met wateroverlast. Dankzij de aanleg van het overstromingsgebied is Beerse nu beter beschermd. Vroeger was het terrein grasland, en door de natuurlijke helling kwam een groot deel van het terrein regelmatig onder water te staan bij hevige regenval. Ook toen fungeerde het al als buffer voor regenwater. Met het nieuwe overstromingsgebied van 1,5 hectare kan er nu op een efficiëntere manier meer water worden opgevangen: tot 11.000 m³.
Het beoogde resultaat
Het overstromingsgebied heeft de beoogde resultaten behaald. Het is sinds 2022 in gebruik en heeft zijn nut al meerdere keren bewezen. Bij hevige regenval vangt het gebied piekdebieten op, waardoor het water geleidelijk verder stroomt en wateroverlast sindsdien is uitgebleven. Daarnaast is het gebied uitgegroeid tot een geliefde groene ontmoetings- en speelplek voor de buurt.
Wat waren de uitdagingen?
Nature Based Solutions, waarbij natuurlijke processen worden benut om wateroverlast te beheersen. Het is belangrijk om hiervoor draagvlak te creëren bij de omwonenden. Daarom wordt er maximaal rekening gehouden met hun input, ondanks de beperkte oppervlakte van het gebied en de bestaande randvoorwaarden. Zo wordt gestreefd naar een oplossing die zowel ecologisch als sociaal duurzaam is.
De succesfactoren
De bewustwording rond op natuur gebaseerde oplossingen is vergroot dankzij een intensief participatief proces. Bewoners actief te betrekken en hun inspraak te waarderen, is er een breed draagvlak ontstaan voor deze aanpak. Transparantie in elke stap van het proces was daarbij cruciaal. Het open communiceren over keuzes en vooruitgang droeg bij aan het vertrouwen en de steun van de gemeenschap.
Tips voor andere gemeenten
Burgers laten participeren is waardevol, maar vraagt tijd en planning. Houd hier rekening mee bij het opstellen van je projectstappen. Bepaal vooraf op welk niveau je de verschillende stakeholders wilt betrekken, bijvoorbeeld aan de hand van de participatieladder. Communiceer deze mate van participatie duidelijk naar alle betrokkenen. Zo weten alle partijen wat ze kunnen verwachten.
Algemeen contact
Deel je eigen praktijk
Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.