Op zoek naar een nieuwe identiteit voor alle Turnhoutenaren

Status
Lopend
Startdatum
Einddatum
Budget
Niet bekend
Banner straatintimidatie Turnhout

Algemene gegevens

Initiatiefnemer
Turnhout
Adres

Campus Blairon 200
2300 Turnhout
België

Financiering
Met Vlaamse subsidies

Wat is er gebeurd?

Stad Turnhout tekende in op de Vlaamse subsidies plan Samenleven, voor onder andere de actie ‘lokaal actieplan straatintimidatie ontwikkelen en uitrollen’. Voor het eerste projectjaar sloot de stad een samenwerking met Plan International voor de uitrol van het project Safer Cities in Turnhout. 

Plan International stelde het digitaal platform ‘Safer Cities’ ter beschikking waarop iedere burger ervaringen op het openbare domein van Turnhout kon delen. Ook richtte de seniorenadviesraad een eigen werkgroep op en de Preventiedienst van Stad Turnhout begeleidde een focusgroep waarin vrouwen, mensen met LGBTQIA+ achtergrond en mensen met migratieachtergrond zich mee bogen over de problematiek in onze stad en ook beleidsaanbevelingen formuleerden.

Waarom?

Specifiek in Turnhout zetten we binnen het project Safer Cities niet alleen in op jongeren maar betrokken we verschillende bevolkingsgroepen. Straatintimidatie belangt iedereen aan, iedereen is potentieel slachtoffer. Iedereen moet zich veilig kunnen voelen in onze stad. De seniorenadviesraad richtte een eigen werkgroep op en de Preventiedienst van Stad Turnhout begeleidde een focusgroep waarin vrouwen, mensen met LGBTQIA+ achtergrond en mensen met migratieachtergrond zich mee bogen over de problematiek in onze stad en ook beleidsaanbevelingen formuleerden.

Plan International stelde een beleidsaanbevelingenrapport op. Hiervoor analyseerde ze de resultaten van het digitaal platform, consulteerde bestaande stedelijke onderzoeken en rapporten en bevroeg stedelijke partners en diensten. Maar de belangrijkste input voor het rapport kwam van de verschillende werkgroepen van burgers: de jongeren van het Heilig Graf, de werkgroep van de seniorenadviesraad en de focusgroep van volwassenen.

In het tweede en derde projectjaar van Plan Samenleven zet het lokale bestuur -samen met de lokale politie, de Turnhoutse horeca én betrokken burgers – de beleidsaanbevelingen om in concrete acties op het terrein.

Hiervoor werden de beleidsaanbevelingen ingedeeld in 5 thema’s of werkpakketten en per pakket werd 1 dienst als trekker aangeduid. Een stuurgroep met de 5 trekkers én de politieke verantwoordelijke schepenen en burgemeester werd ingericht om het geheel te coördineren, de uitwerking van de verschillende pakketten op te volgen en afstemming tussen de pakketten te bewaken.

Het plan bevat onder meer acties op vlak van preventie, handhaving en openbare netheid, zoals:

  • We onderzoeken samen met de jeugdraad de mogelijkheid om een fietspool te organiseren zodat jongeren na fuiven of evenementen samen naar huis gaan en voor mekaar kunnen zorgen.
  • We sturen jeugdwerkers op pad om gerichte acties uit te werken op plaatsen waar mensen zich minder veilig voelen of waar zich vaak problemen voordoen.
  • De politie werft een jongerenagent aan om de drempels die jongeren ervaren ten aanzien van de politie te verkleinen.
  • De zichtbaarheid van de politiediensten zal fors toenemen, onder meer in de vorm van fietspatrouilles en inspecteurs die mensen op het terrein zullen aanspreken.
  • Politie biedt slachtoffers de mogelijkheid om bij aangifte te kiezen voor een vrouwelijke of mannelijke agent.
  • We organiseren extra opleidingen en vormingen voor politieagenten.
  • We bieden horeca-uitbaters en organisatoren van evenementen een toolbox aan voor een aangenaam en veilig uitgaansleven.
  • We schakelen vaststellers in om overtredingen zoals sluikstorten en zwerfvuil te kunnen sanctioneren.
  • Er komen nieuwe bewustmakingscampagnes op vlak van openbare netheid.
  • We organiseren omstaandertrainingen, waarin getuigen leren om gepast te reageren bij straatintimidatie en gewelddadig gedrag.

Het beoogde resultaat

Zowat 400 inwoners deelden via het digitaal platform hun ervaringen en gevoelens over de veiligheid en leefbaarheid in de stad.

Wat waren de uitdagingen?

De grootste uitdaging was de noodzaak voor een transversale samenwerking. Verschillende beleidsdomeinen zijn betrokken en straatintimidatie is niet voor elke dienst een topprioriteit.

De succesfactoren

Het beleidsaanbevelingenrapport opgemaakt door een externe partner én opgesteld op basis van input van verschillende bewoners verhoogt het ‘politieke’ gewicht van het onderwerp.

De transversale overlegstructuur (zie boven: werken met werkpakketten en een stevige stuurgroep) zorgt voor een sterke opvolging én responsabiliseert elke betrokken dienst.

Tips voor andere gemeenten

Betrek elk potentieel beleidsdomein van bij aanvang van het project. We ervaarden in Turnhout de grootste weerstand bij die diensten die pas na het beleidsaanbevelingenrapport betrokken werden.

Algemeen contact

Deel je eigen praktijk

Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.

Laad je praktijk op