Op huisbezoek met de Digiscan in Brugge en omstreken om digitale inclusie te bevorderen

Status
Lopend
Startdatum
Einddatum
Budget
Niet bekend
Ashley Vanhoorde en Veronique D'hondt samen op huisbezoek

De Digiscan is in mei 2023 ontwikkeld onder impuls van OCMW Brugge en Werkkracht 10, de intergemeentelijke samenwerking van tien lokale besturen in en rond Brugge.

Algemene gegevens

Initiatiefnemer
Lokaal bestuur Brugge
Mintus Zorgvereniging Brugge
Adres

Hoogstraat 9
8000 Brugge
België

Financiering
Met federale subsidies
Met Europese subsidies

Wat is er gebeurd?

De Digiscan is in mei 2023 ontwikkeld onder impuls van OCMW Brugge en Werkkracht 10, de intergemeentelijke samenwerking van tien lokale besturen in en rond Brugge. De brainstorm- en ontwikkelingsfase van de Digiscan heeft Ashley Vanhoorde samen met zijn collega Veronique D’Hondt vrij snel kunnen afleggen. Zelf werkte hij al sinds 2010 op het thema digitale inclusie en dankzij deze ervaring kwam er vrij snel een testmodel tot stand. Dat legden de collega’s voor aan de stuurgroep en ook aan enkele experten. Koen Ponnet, professor aan de faculteit Sociale Wetenschappen van de UGent, heeft bijvoorbeeld de matrix voor de Digiscan aangeleverd. Ook Ilse Mariën, onderzoeker aan imec-SMIT VUB, heeft bijgedragen met praktische aanbevelingen.

Waarom?

Wij bezoeken mensen thuis om hen op een toegankelijke manier te ondersteunen bij het gebruik van digitale technologieën en om zo digitale inclusie te bevorderen.

Het beoogde resultaat

De primaire doelgroep van de Digiscan is het OCMW-cliënteel, doorverwezen door de maatschappelijk werkers en door de onthaalmedewerkers. Zij bezorgen de persoonsgegevens van de cliënt, dan heeft er een eerste huisbezoek plaats om de Digiscan af te nemen en een week later volgt een adviesbezoek op basis van de analyse en het vereiste opzoekwerk, met bijvoorbeeld een voordeliger contract voor internet en televisie. Deze tijd is nodig om uit te pluizen welk contract het best aansluit bij de individuele behoeften van de cliënt. De primaire doelgroep is divers, omdat het de cliënten van de OCMW’s zijn. Wel zijn er ook doorverwijzingen via brugfiguren of via de Digipunten.

Wat waren de uitdagingen?

Het is belangrijk dat de doorverwijzers binnen Werkkracht 10, de intergemeentelijke samenwerking in de Brugse regio, goed op de hoogte zijn van de Digiscan en zijn doelgroep. Zij zijn de eersten die noodsignalen kunnen opvangen. Wij nemen alle zorgvragen over digitale consumptie over van onze maatschappelijk werkers. 

Door de positieve resultaten van de Digiscan aan te tonen via nieuwsbrieven, blijft zo de goede doorstroming van aangemelde cliënten aan. 

De succesfactoren

- Aan huis gaan bij de mensen

- Goede communicatie over de Digiscan en de doelgroep naar de doorverwijzers in de regio

- Voldoende tijd voorzien tussen Digiscan en adviesbezoek om het vereiste opzoekwerk te kunnen doen

Algemeen contact

Video's

Deel je eigen praktijk

Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.

Laad je praktijk op