Op huisbezoek in Hasselt om digitale inclusie te bevorderen

Inhoud van deze pagina
Algemene gegevens
Limburgplein 1
3500 Hasselt
België
Wat is er gebeurd?
De mensen komen bij Kelly terecht na doorverwijzing, maar er wordt ook zelf aangeklopt bij de mensen thuis, bijvoorbeeld in de sociale woonwijk Ter Hilst. Net zoals in Brugge, worden huisbezoeken afgeleid en is er een warme toeleiding naar de digitale hulp van de stad Hasselt en naar het sociaal internetaanbod.
Waarom?
De digitalisering biedt nieuwe mogelijkheden en kansen en sluit aan bij de ambities van Hasselt. De stad zoekt steeds naar mogelijkheden om de dienstverlening te verbeteren en te vernieuwen. De stad is trots dat hun digitale experts de stad op sleeptouw neemt om een toekomstgerichte overheid te zijn voor onze inwoners, ondernemers, verenigingen, studenten en bezoekers.
Het beoogde resultaat
Kelly Knevels heeft zichzelf en de werking voorgesteld bij de sociale organisaties en de lokale winkels van de gsm- en internetproviders. Daardoor raken ook helpdesks van deze providers meer en meer vertrouwd met het idee dat het Hasseltse team uit naam van de cliënten naar een betere oplossing zoekt. Zij verwijzen hun klanten ook door naar de Digipunten voor digitale hulp.
Wat waren de uitdagingen?
De mensen zijn bang om te veranderen van leverancier en vooral voor de rompslomp die zo’n wijziging met zich meebrengt.
Mensen zijn vaak afhankelijk van bepaalde online toepassingen, zoals vertaalapps of google maps, en denken dan dat ze onbeperkt internet nodig hebben. Deze apps slokken echter helemaal niet zoveel data op. Een goedkoper mobiel abonnement met beperkte data is meer dan genoeg.
Op 1 maart van dit jaar lanceerde de Belgische overheid het sociaal internetaanbod. Alleen, dit aanbod is niet voor iedereen uit de beoogde doelgroep een oplossing. Het kan zijn dat de cliënt er wel recht op heeft, maar de hoeveelheid beschikbare data is niet voor elk type gezin voldoende. Een alleenstaande of een ouder koppel komt er ruimschoots mee toe, maar een gezin met kinderen niet. Niet iedereen die het financieel moeilijk heeft, heeft recht op het sociaal internetaanbod.
De succesfactoren
Van de 137 huisbezoeken waren er 62 in verband met het thema toegankelijk internet.
Algemeen contact
Deel je eigen praktijk
Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.