Ontharding Simliwijk

In de Simliwijk in Nieuwpoort is 2400 m² verharding omgevormd tot een groene zone. Met deze ingreep zet Nieuwpoort in op meer natuur en biodiversiteit in de wijk. Het nieuwe groengebied biedt bewoners en bezoekers een plek om te ontspannen en draagt bij aan een gezondere leefomgeving.
Inhoud van deze pagina
Algemene gegevens
Guido Gezelleplein
8620 Nieuwpoort
België
Wat is er gebeurd?
In de Simliwijk zijn 80 streekeigen bomen en witte berken geplant op plekken waar voorheen verharding en parkeerplaatsen waren. De keuze voor witte berken verwijst naar het gedicht Betula Alba van Guido Gezelle, de naamgever van het plein. Het bestaande petanquepleintje en de parkpaden zijn opgefrist, en er zijn nieuwe bewegingstoestellen en meubels geplaatst. In totaal is 2.400 m² asfalt vervangen door groene zones, zodat regenwater beter kan infiltreren ter plaatse.
Waarom?
De ontharding in de Simliwijk is uitgevoerd om overbodige verharding te verwijderen en zo ruimte te maken voor meer groen. Door 2.400 m² asfalt te vervangen door bomen en groene zones, wordt regenwater beter opgenomen en draagt het gebied bij aan een aangenamere, natuurlijke leefomgeving. Dit sluit ook aan bij de doelstelling van het Vlaams Lokaal Energie- en Klimaatpact: 1 m² ontharding per inwoner vanaf 2021 tegen eind 2030.
Het beoogde resultaat
Ja, de beoogde output werd gerealiseerd: het park werd succesvol aangelegd en trekt nu veel bezoekers. De ontharding zorgt voor een betere waterinfiltratie, wat bijdraagt aan de klimaatadaptatie.
Wat waren de uitdagingen?
- Het aantal bestaande parkeerplaatsen verminderen ten gunste van bijkomend openbaar groen.
- De voordelen van ontharden en bomen aanplanten zijn vaak pas op de lange termijn merkbaar, wat het moeilijk maakt om de resultaten onmiddellijk te evalueren.
De succesfactoren
De beoogde doelen van ontharden en bomen aanplanten in dit project werden gerealiseerd. Het succes van dit project hangt sterk af van de uitvoering, de samenwerking tussen de verschillende diensten, bewoners en parkgebruikers, en de mate waarin langetermijnplannen en -zorg worden geïmplementeerd.
Tips voor andere gemeenten
Voor een langdurig succes is goed onderhoud essentieel. Noodzaak is een goed beheerplan in combinatie met jaarlijkse inboet of het vervangen van bomen die niet goed zijn aangeslagen.
Algemeen contact
Deel je eigen praktijk
Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.