Ontharding Hulstplein

De heraanleg van het Hulstplein in Tielt werd recent afgerond, nadat het proces was opgestart in 2021. De heraanleg begon met het insnoeien van de oude haag. Daarna werden de wortelzones van de monumentale knotlinden weer gezond gemaakt en werd een nieuwe waterdoorlatende padenstructuur aangelegd.
Inhoud van deze pagina
Algemene gegevens
Hulstplein
8700 Tielt
België
Wat is er gebeurd?
De heraanleg van het Hulstplein kende verschillende fasen. In een eerste fase van de ontharding, werd de oude haag volledig gesnoeid. In een tweede fase werd dan de bestaande oude asfaltverharding onthard en werd er gekozen voor een natuurlijke half verharding met volledig waterdoorlaatbare eigenschappen. Door de betere waterinfiltratie en versmalling van de nieuwe padenstructuur, kregen de oude knotlindes een betere standplaats dan voorheen. Om de historische lindes betere kansen te geven, is er een plofbeurt uitgevoerd in de wortelzones van de bomen waarbij meststoffen en lava onder luchtdruk tot meer dan een meter diep geblazen werden in de wortelzones van de zilverlindes. Die ingreep was noodzakelijk omwille van bodemverdichting.
Waarom?
Het Hulstplein is een vertrouwde plaats voor bewoners om samen te komen voor en na schooltijd. Ook over de middag is het een druk bezochte plek om tot rust te komen. De heraanleg van het Hulstplein en de ontharding draagt bij tot betere waterinfiltratie en verbetert de overlevingskansen van de knotlindes.
Het beoogde resultaat
De aanleg van het park werd in 2024 afgerond. In het voorjaar van 2022 werd het adaptatieluik van het project uitgevoerd. Daarna vond er nog een opwaardering van de fontein plaats en werden ook enkele nieuwe zit- en speelelementen voorzien. Vandaag is het opnieuw een aangename plaats voor bewoners om samen te komen.
Wat waren de uitdagingen?
Tijdens het opbreken van de oude asfaltverharding en de heraanleg van het pad was het de uitdaging om de monumentale lindes in stand te houden. Daarom was er permanent een boomverzorger aanwezig tijdens de werken.
De succesfactoren
Door de ontharding en de plofbeurt is er nu een betere waterhuishouding bij natte weersomstandigheden.
Tips voor andere gemeenten
Bij de aanwezigheid van waardevolle bomen bij een project is het aangewezen om samen te werken met een gediplomeerde boomverzorger (met ETW-certificaat), die ook aanwezig is tijdens de werken zelf.
Algemeen contact
Deel je eigen praktijk
Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.