Ontharding aan het gemeentehuis

Gemeente Zwalm zet zelf eerste stap in onthardingsplan: aan het gemeentehuis werd 500 m² tegels vervangen door waterdoorlatend alternatief.
Inhoud van deze pagina
Algemene gegevens
Zuidlaan 36
9630 Zwalm
België
Wat is er gebeurd?
De gemeente Zwalm heeft een belangrijke stap gezet in haar eigen onthardingsplan door 500 m² aan kapotte en loszittende tegels aan de voor- en zijkant van het gemeentehuis uit te breken en te vervangen door een waterdoorlatend alternatief. Hiermee geeft de gemeente het goede voorbeeld in haar streven naar meer natuurlijke en duurzame publieke ruimte. Deze werken werden bovendien deels met subsidies gefinancierd.
Waarom?
Met deze actie toont de gemeente Zwalm haar toewijding aan het verduurzamen van de publieke ruimte en hoopt met deze stap anderen te inspireren om mee te werken aan een gezonder en aantrekkelijker leefmilieu. Het onthardingsplan is één van de vele initiatieven die bijdragen aan een betere leefkwaliteit en milieu in Zwalm.
Dit levert niet alleen een enorme esthetische verbetering op, maar levert ook een positieve bijdrage aan de waterhuishouding en het lokale microklimaat. Op deze manier zetten we een zoveelste stap naar een klimaatrobuuster Zwalm.
Het beoogde resultaat
Absoluut!
Wat waren de uitdagingen?
Toegankelijkheid voor iedereen van het gemeentehuis garanderen.
Zorgen dat er na-zorg is. Ontharding met vergroening kan snel als ‘niet onderhouden’ overkomen.
Kan een deel van de werken door eigen personeel gebeuren?
De succesfactoren
Deels subsidies via LEK-pact. Zorgen dat middelen zijn voorzien.
Alle leden van het College staan er achter.
Tips voor andere gemeenten
Geef als gemeente zelf het goede voorbeeld en combineer dit met subsidies voor particulieren die bvb hun voortuin ontharden en vergroenen.
Algemeen contact
Deel je eigen praktijk
Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.