Omstaandersvorming: “Hoe ingrijpen bij grensoverschrijdend gedrag?”

Status
Lopend
Startdatum
Einddatum
Budget
Niet bekend
foto grensoverschrijdend gedrag

Algemene gegevens

Adres

Emile Jacqmainlaan 135
1000 Brussel
België

Financiering
Met Vlaamse subsidies

Wat is er gebeurd?

Er zijn twee soorten omstaandersvormingen die aangeboden worden. Ten eerste is er een open aanbod waarop alle Brusselaars zich kunnen inschrijven. Deze vorming bestaat uit twee halve dagdelen. 

De eerste sessie heeft als doel deelnemers leren grensoverschrijdend gedrag leren (h)erkennen en hun onbewuste vooroordelen onderzoeken. Daarnaast leren deelnemers reageren op grensoverschrijdend gedrag aan de hand van de 5 A’s. 

Tijdens de vervolgsessie worden a.d.h.v. persoonlijke cases van de deelnemers de reactiestrategieën verder toegelicht. Na zes maand bieden we de deelnemers ook een terugkommoment waar men kan reflecteren hoe men mogelijks sinds de vorming om zijn gegaan met grensoverschrijdend gedrag. 

Ten tweede bieden we ook maatwerk aan, vooral voor deelnemers die een grotere afstand hebben ten aanzien van leren en die we niet bereiken binnen het open aanbod. Momenteel doen we alleen maatwerk op vraag en is er dus nog geen wijdverspreide communicatie naar organisaties. Bij maatwerk houden de lesgevers eerst een intakegesprek om te bepalen wat de specifieke behoeftes zijn van de organisatie.

Waarom?

In het kader van Plan Samenleven.

Het beoogde resultaat

Na de vorming krijgen de deelnemers ook een online evaluatieformulier. Hieruit krijgen we overwegend positieve feedback

Wat waren de uitdagingen?

Twee terugkomende uitdagingen zijn; het afbakenen van de doelstelling van de omstaandersvormingen ten opzichte van bijv. bredere diversiteitsvragen, inclusieve werkvloeren of tussenkomst bij situaties van geweld, en het bereiken van deelnemers die om verschillende redenen niet spontaan ingaan op dergelijke vormingen

De succesfactoren

Niet gekend

Tips voor andere gemeenten

Niet gekend

Algemeen contact

  • Marie
    Figoureux
    Adjunct van de directeur Samenleven & Diversiteit

Deel je eigen praktijk

Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.

Laad je praktijk op