Oefenkansen Nederlands

Inhoud van deze pagina
Algemene gegevens
Brugsesteenweg 44
8800 Roeselare
België
Wat is er gebeurd?
Er is een gevarieerd aanbod oefenkansen Nederlands: praatgroepen, één op één, tijdens laagdrempelige activiteiten, digitaal, specifiek voor ouders met jonge kinderen (0 tot 3 jaar).
Er is een actieve werkgroep oefenkansen Nederlands die alle partners in de stad zowel aanbieders oefenkansen Nederlands als toeleiders oefenkansen Nederlands verbindt.
Op basis van signalen wordt er bijgestuurd waar mogelijk vb. nieuw aanbod voor ouders met kinderen (0-3jaar), een vormingsaanbod voor vrijwilligers oefenkansen Nederlands.
Het bestaand aanbod wordt in 1 flyer gebundeld.
Waarom?
Inwoners een kans te geven om hun Nederlands te verbeteren.
Het beoogde resultaat
Niet gekend
Wat waren de uitdagingen?
- Roeselare had reeds een goede samenwerking met verschillende partners.
Het was belangrijk om de goede samenwerking te behouden en geen concurrentie te creëren omwille van het bijkomend budget. - Dankzij Plan Samenleven was er een opportuniteit om het bestaand aanbod uit te breiden en nieuw aanbod te realiseren.
- Belangrijke uitdagingen:
- om een divers aanbod te hebben want DE deelnemer oefenkansen Nederlands bestaat niet
- om optimaal in te zetten op de signalen/ noden
- om optimaal in te zetten op samenwerking waar mogelijk
- Plan Samenleven is enkel gericht op 18+, Roeselare bundelt alle oefenkansen in 1 folder en 1 werkgroep, ook die voor kinderen en jongeren.
- Het bestaand aanbod werd intussen uitgebreid met
- Parlangi
- Mama Praat
- Buddywerking compagnons
- Wekelijks aanbod Praatwijzer ipv 2 wekelijks
- Vrijwilligerswerk Refu interim
- Belangrijke uitdagingen:
De succesfactoren
- In Roeselare hebben we een sterk samenwerkingsverband met alle betrokken actoren om de oefenkansen Nederlands vorm te geven.
Samenstelling: CVO, Ligo, AGII, OKAN, FMDO, Arhus (bibliotheek), toeleiders in diversiteit, brugfiguur, Wereldhuis, Refu interim, Elim, Parlangi, Lokaal Opvang Initiatief, Groep Intro, Arktos.
Frequentie: 4 keer per jaar (1,5u)
Doelstelling- Evaluatie en bijsturing van het aanbod
- Noden in kaart brengen
- Oplossingsgerichte aanpak van de noden binnen het beschikbare budget
- Expertise deling
- Ondersteuning vrijwilligers
- Toeleiding
- 1 gezamenlijke flyer met het aanbod
- Goede voorbeelden:
- Nood vanuit brugfiguren: anderstalige kleuters starten in het onderwijs, maar hebben thuis nog nooit Nederlands gehoord en zijn niet naar kinderopvang geweest. Dit is niet evident voor de kleuter, juf en ouder. Hoe kunnen we die kleuters als peuters bereiken en samen met de ouders aan de slag gaan. Bijkomende vaststelling: mama start vaak niet met Nederlandse les omdat er geen opvang is voor het kind en/ of de drempel naar kinderopvang te hoog is.
Oplossing: Mama Praat werd opgestart vanuit een samenwerkingsverband: De Living (bestaande ontmoetingsplaats voor ouders met kinderen van 0-3jaar, KOALA project), buurtsport en FMDO. Er wordt elke maandagmiddag een oefenkans Nederlands aangeboden terwijl kindjes spelen. Op vrijdagvoormiddag wordt er ingezet op beweging om samen met de peuter en de ouder Nederlands te oefenen. Zie flyer in bijlage. De Living is gekoppeld aan een kinderopvanginitiatief waardoor de ouders ook kennis maken met de kinderopvang. - Nood vanuit werkgroep: we kennen elkaars aanbod onvoldoende.
Oplossing: we vergaderen op verschillende locaties en de ontvangende gastheer licht de werking kort toe. Intussen waren we in de Living, CAW, Oxfam Wereldwinkel en Wereldhuis. Volgende overleg gaat door in het AGII. De groep bepaalt mee welke locatie op de agenda komt. - Nood vanuit werkgroep: ondersteuning vrijwilligers
Oplossing: er werd een vormingsprogramma uitgewerkt voor alle vrijwilligers en een bedankingsmoment. Het bedankingsmoment blijft ook in 2025 gemeenschappelijk voor de vorming wordt er meer op niveau van de organisatie gekeken omdat de noden te ver uit elkaar liggen en de opkomst daardoor te beperkt was. De vrijwilligers oefenkansen Nederlands werden mee in de kijker gezet tijdens de week van de vrijwilliger. En de aanbieders van de oefenkansen werkten mee aan de open deurdag tijdens de week van de vrijwilliger zodat nieuwe vrijwilligers kunnen proeven van het vrijwilligerswerk.
- Nood vanuit brugfiguren: anderstalige kleuters starten in het onderwijs, maar hebben thuis nog nooit Nederlands gehoord en zijn niet naar kinderopvang geweest. Dit is niet evident voor de kleuter, juf en ouder. Hoe kunnen we die kleuters als peuters bereiken en samen met de ouders aan de slag gaan. Bijkomende vaststelling: mama start vaak niet met Nederlandse les omdat er geen opvang is voor het kind en/ of de drempel naar kinderopvang te hoog is.
Nood vanuit Parlangi: toeleiding van het juiste profiel naar hun aanbod is moeilijk.
Oplossing: een deelnemer parlangi is naar de CVO’s en Ligo geweest om vanuit storytelling het concept toe te lichten. Op datzelfde moment waren er oefensessies vanuit Parlangi om direct aan de slag te gaan. Op die manier werd het juiste profiel wel bereikt en zijn alle beschikbare licenties ingevuld.
Tips voor andere gemeenten
Goede samenwerking met partners: aanbieders, toeleiders en doelgroep.
Algemeen contact
Deel je eigen praktijk
Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.