Noodkoopfonds voor kwetsbare woningeigenaars

Status
Lopend
Startdatum
Budget
1.000.000 - 10.000.000 euro
foto met vier mensen op een fiets en de slogan 'We komen naar jou!"

Het Noodkoopfondsproject van het Energiehuis Antwerpen ondersteunt kwetsbare woningeigenaars zonder toegang tot reguliere renovatiekredieten  via een renteloze lening.  Daarnaast biedt het in samenwerking met het OCMW begeleiding om woningen energiezuiniger, veiliger en comfortabeler te maken. Het energiescanteam en sociaal netwerk zijn cruciaal voor het detecteren van deze doelgroep.

Algemene gegevens

Initiatiefnemer
Lokaal bestuur Antwerpen
Adres

Turnhoutsebaan 139
2140 Borgerhout
België

Financiering
Met eigen middelen
Met Vlaamse subsidies
Met Europese subsidies

Wat is er gebeurd?

Stad Antwerpen neemt deel aan de 3 Vlaamse Noodkoopfonds (NKF) calls en werkt momenteel aan call 3 met een toegestaan renovatiebudget van maximaal 50.000 euro. De stad investeert in personeel en middelen, en biedt oplossingen voor 90% van kwetsbare eengezinswoningbezitters om energetische problemen en gebreken aan te pakken. Op voorwaarde dat er naast het toekennen van middelen ook praktische administratieve, financiële en technische renovatiebegeleiding wordt aangeboden. 

Waarom?

Kwetsbare woningeigenaren, oftewel noodwoners of noodkopers, hebben door levensomstandigheden zoals ziekte of verlies van werk moeite om hun woning te onderhouden. Vaak hebben ze geen financiële ruimte voor renovaties, vooral als ze nog een hypotheek afbetalen. Ze missen soms een ondersteunend netwerk of schamen zich om hulp te vragen. Noodkopers kopen woningen als alternatief voor een ontoegankelijke huurmarkt, vaak met een sociale hypotheeklening van het Vlaams Woningfonds, zonder kennis van technische gebreken of vereiste documenten. Ze ervaren pas na aankoop ernstige gebreken en verdere verwaarlozing door gebrek aan middelen en kennis over mogelijke hulpverlening. Het noodkoopfonds helpt deze mensen verder via een renteloze lening en de nodige begeleiding.

Het beoogde resultaat

De gestelde doelen zijn zeker behaald. Stad Antwerpen zal opnieuw deelnemen aan de vernieuwde permanente oproep van Vlaanderen. Tot nu toe hebben we vastgesteld dat voor elke zes renovatiebegeleidingdossiers er één wordt gefinancierd met NKF-middelen. Op dit moment zijn er al 50 burgers geselecteerd voor Noodkoopfonds-financiering.

Wat waren de uitdagingen?

Het NKF dekt geen gemeenschappelijke delen in appartementsgebouwen en €50.000 is vaak onvoldoende door slechte pandkwaliteit en hoge kosten. Vergunningsplicht en bestaande bouwovertredingen maken renovaties moeilijk. Er is ook een tekort aan kennis bij begeleiders en aannemers, en de digitale kloof bemoeilijkt de dienstverlening. Sociale hulp voor randproblemen is beperkt.

De succesfactoren

Dankzij de uitbouw van het sociale netwerk en het succesvolle 'gratis energieadvies aan huis' is er goede detectie van de doelgroep over 9 Antwerpse districten, zonder wijkcampagne. Een toegewijd renovatieteam met veel ervaring en kennis van de problemen en beperkingen van de doelgroep en woningkwaliteit staat paraat.

Tips voor andere gemeenten

Ken de algemene NKF-voorwaarden door en door. Houd rekening met de uitdagingen en succesfactoren van andere steden. Begrijp dat kwetsbaarheid van woningeigenaren verder gaat dan financiële problemen en dat renovatiebegeleiding intensief en langdurig kan zijn, vaak meer dan twee jaar per klant.

Algemeen contact

Deel je eigen praktijk

Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.

Laad je praktijk op