Nieuwe woonwijk Minerve

Project Minerve herontwikkelt de voormalige Agfa-Gevaert site in Edegem tot een residentiële wijk met meer dan 300 wooneenheden in diverse formaten. Voor de start van de bouwwerkzaamheden werd de oude industriële site volledig gesaneerd. Vervolgens werd de bouw in fasen aangepakt. Tijdens de ontwerpfase lag de focus steeds op innovatieve en duurzame oplossingen, zoals het warmtenet.
Inhoud van deze pagina
Algemene gegevens
Ida Mortelmansstraat 35 bus 001
2650 Edegem
België
Wat is er gebeurd?
Revive kocht de brownfieldsite met als doel een voornamelijk residentiële herontwikkeling. Dankzij het opstellen van het Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) en het masterplan kon de voormalige AGFA-site transformeren van een industriële zone naar een groene woonwijk. Bij de start van het project werd de site gesloopt, onthard en gesaneerd, waarna de ontwikkeling in fasen werd uitgevoerd.
Waarom?
Op Minerve is veel aandacht besteed aan het groene karakter. Meer dan 50% van de voormalige verharde site werd onthard voor publieke en collectieve groene ruimtes. Natuurinclusief bouwen omvat nestkastjes voor vleermuizen en planten die insecten, vogels en vlinders aantrekken. Circulair materiaalgebruik is zichtbaar in een vlonder van gerecycleerd hout en hergebruikte bakstenen. Waterbeheer wordt geoptimaliseerd door regenwater op te vangen en te hergebruiken, en wadi’s bevorderen infiltratie. Toiletten worden gespoeld met regenwater en restwarmte van Agfa-Gevaert verwarmt de appartementen. De site is grotendeels autovrij en stimuleert duurzame mobiliteit met fietsparkeerplaatsen, autodelen en laadpunten.
Het beoogde resultaat
Revive ontwierp een masterplan voor 350 wooneenheden, waaronder cohousing, sociale woningen en appartementen. De eerste fase is opgeleverd en bewoond, terwijl cohousing- en sociale huisvestingsmaatschappijen hun eigen traject volgen. De tweede fase is in aanbouw, met opleveringen vanaf maart 2024. Fase drie zit in de ontwerpfase en de vergunning wordt in de zomer van 2024 verwacht.
Wat waren de uitdagingen?
Revive onderzocht meerdere mogelijkheden om circulaire en gerecupereerde materialen te integreren in project Minerve. Zo werd een houten vlonder op het openbaar domein aangelegd met gerecupereerd scheepshout. Revive blijft voorstander van hergebruik van materialen, maar adviseert grondig onderzoek om geschikte toepassingen te vinden.
De succesfactoren
Het warmtenet waarop alle wooneenheden zijn aangesloten. Dit netwerk hergebruikt restwarmte van de Agfa-Gevaert fabriek in Mortsel, op slechts 500 meter afstand. Die wordt ingezet voor zowel verwarming als sanitair warm water. Dankzij het warmtenet geen forse stijgingen van energiefacturen tijdens de energiecrisis. Het systeem trekt kopers aan en draagt bij aan bewustwording rond energiegebruik.
Tips voor andere gemeenten
De samenwerking tussen Revive en de gemeente Edegem wordt gezien als een succes. De gemeente stelde duidelijke grenzen, zoals het aantal te bouwen vierkante meters, maar toonde zich flexibel buiten deze krijtlijnen. Dit gaf Revive ruimte voor innovatie, zoals het warmtenet, zonder verplichtingen op te leggen. De gemeente speelde zo zowel een controlerende als motiverende rol.
Algemeen contact
Afbeeldingen
Deel je eigen praktijk
Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.