naar een duurzaam en gedeeld gemeentelijk vervoerspark

Oostkamp streeft naar een duurzame gemeentelijke vloot via de best beschikbare technieken en mét maximale inzet op dienstverplaatsingen met fiets- en elektrische fiets. Daarnaast wil de gemeente maximaal autodelen promoten en hier een voorbeeldrol in spelen.
Inhoud van deze pagina
Algemene gegevens
Siemenslaan 1
8020 Oostkamp
België
Wat is er gebeurd?
1 hybride en 2 elektrische wagens werden besteld en aangekocht via het raamcontract van Fluvius. De elektrische (bak)fietsen werden aangekocht na prijsvraag bij lokale handelaars. De gemeentelijke garagist volgde een opleiding zodat hij de nodige herstellingen kan uitvoeren.
De gemeente Oostkamp heeft sinds 2019 een samenwerkingsovereenkomst met de burgercoöperatie CoopStroom waarbij 3 elektrische wagens van een verschillend merk en type (een compacte 4 pers. stadswagen, een bestelwagen en een busje) gedeeld worden met gemeentepersoneel en met coöperanten/inwoners.
Er werd een overdekte fietsenstalling geplaatst bij het bibliotheek-, sport- en cultuurcentrum Ridefort om personeel maar ook inwoners te stimuleren per fiets/E-fiets naar deze gemeentelijke accommodaties te komen.
Waarom?
De gemeente Oostkamp heeft zo'n 23.600 inwoners en is zo'n 79 km2 groot. Met een actieradius van 10 km vanuit OostCampus, kan je bijna elk punt in de gemeente per fiets bereiken. De gemeente Oostkamp heeft 171 personeelsleden in dienst.
De gemeente werkte in 2018 een gemeentelijk bedrijfsvervoerplan uit. Hierin wil men:
- maximaal de CO2-uitstoot van gemeentelijk vervoer gaan beperken door:
- in te zetten op de fiets
- minder afstanden af te leggen
- te investeren in een verjonging en vergroening van het wagenpark
- alle vergoedingen voor dienstverplaatsingen worden geschrapt - elk neemt een fiets, elektrische fiets of elektrische dienstwagen of deelwagen
- gebruik maken van de best beschikbare technologie
Het beoogde resultaat
Gebruik van de deelwagens ligt nog vrij laag. Sowieso heeft autodelen enkele jaren nodig om ingeburgerd te raken. Corona en bijhorende smetvrees deden daar geen goed aan.
De fietsenstallingen worden goed gebruikt. Goede voorzieningen zorgen dat meer medewerkers & inwoners fietsen.
De gemeentelijke elektrische wagens werden nog niet gedeeld omdat er geen noodzaak/vraag is door het Coopstroom-aanbod.
Wat waren de uitdagingen?
De plaatsing van snellaadpalen door gemeente Oostkamp werd finaal niet gerealiseerd. Vanaf 2023 nam de gemeente (snel-) laadpalen af via het raamcontract van de Vlaamse Overheid.
De succesfactoren
Als kleine gemeente konden wij toevallig snel schakelen omdat ons bedrijfsvervoerplan net klaar was op het moment dat de projectoproep gelanceerd werd. Op die manier hadden we vooraf voldoende tijd om ons bedrijfsvervoerplan weldoordacht en met goedkeuring van ons College op te maken. Dit was nooit gelukt binnen de korte tijdspanne van de projectoproep.
Tips voor andere gemeenten
Het plaatsen van publiek toegankelijke (snel)laadpalen bleek geen goed idee:
- veel aspecten waar je als aanbestedende overheid rekening moet mee houden (o.a. wie wordt eigenaar, hoe uitbaten, welke voorwaarden, wet op overheidsopdrachten...)
- overleg met Fluvius leerde dat we daar beter de markt konden laten spelen
- sinds 2023 kan je als gemeente intekenen op het raamcontract van de Vlaamse Overheid
Algemeen contact
Deel je eigen praktijk
Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.