
Het project combineert een laagdrempelig mobiel loket met energieadvies aan huis. Door de laagdrempelige aanpak wordt een breed publiek bereikt. Al dan niet via die weg kunnen mensen verder begeleid worden door een adviseur die ter plaatse advies op maat komt geven, eventueel ook renovatiebegeleiding. Door samen te werken met de lokale besturen, is er een hoge mate van legitimiteit en vertrouwen.
Inhoud van deze pagina
Algemene gegevens
Z.5 Mollem 250
1730 Asse
België
Wat is er gebeurd?
Het mobiel loket komt jaarlijks enkele weken naar de gemeenten en wordt meermaals per week bemand door een energie-expert. Inwoners kunnen gratis langskomen met al hun vragen over energie. Indien mogelijk worden ze ter plaatse geholpen, zo niet worden ze warm doorverwezen of volgt een bezoek aan huis om de woning te analyseren en op basis daarvan advies te formuleren. De mobiel wordt opgesteld op een goed zichtbare en bereikbare plaats, zoals aan het gemeentehuis, de sporthal,… Op die manier werkt het loket sterk drempelverlagend.
Gedurende het hele jaar kunnen inwoners ook een energieaudit van hun woning laten uitvoeren door de adviseur. Tijdens de wintermaanden gebeurt dat met behulp van een thermografische camera, wat sterk sensibiliserend werkt.
Door samen te werken met de lokale besturen, is er een hoge mate van legitimiteit en vertrouwen.
Waarom?
Het project werd oorspronkelijk opgestart om mensen vooral te sensibiliseren, maar ook te adviseren over duurzaam en energiezuinig wonen. De laatste jaren is de focus verschoven naar de adviesverlening, aangezien mensen bewuster zijn geworden van de energieschaarste. De dienstverlening is bijgevolg meer in die richting geëvolueerd.
Het beoogde resultaat
Door de hoge vraag naar advies en ondersteuning worden de vooropgestelde doelstellingen steeds behaald. Van de opgestarte dossiers, zit afhankelijk van de regio en doelgroep ongeveer 40 à 50% al na één jaar in een renovatietraject. Gelet op de lange opstart- en doorlooptijd van een renovatie, is dat erg hoog.
Wat waren de uitdagingen?
Na de energiecrisis is de aandacht voor energiezuinig wonen opnieuw wat gaan liggen. Het blijft echter belangrijk om hier actief op in te zetten. Daarnaast moet ook globaal nagedacht worden over energie. Een energiebesparende renovatiemaatregel kan soms meer energie kosten dan dat ze bespaart. Een grondige analyse is bijgevolg nodig.
De succesfactoren
Samenwerking met de lokale besturen zorgt voor extra legitimiteit en betere communicatie naar de inwoners van de gemeenten. Ook de vrijblijvende aard van adviezen geeft de mensen vertrouwen in de dienstverlening, waardoor ze op eigen ritme kunnen renoveren en doorheen het traject ondersteuning kunnen krijgen waar ze dat wensen.
Tips voor andere gemeenten
Bewoners verwachten intussen dat deze dienstverlening wordt aangeboden door hun lokaal bestuur. Door dit project mede te financieren met LEKP-middelen en burenpremies, ligt de kost voor de lokale besturen bovendien vele malen lager dan de feitelijke kost.
Algemeen contact
Deel je eigen praktijk
Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.