Masterplan groene kindvriendelijke publieke ruimte

Vanuit een kindvriendelijke bril werden noden en kansen in kaart gebracht voor groene pleinen en straten, trage verbindingen, avontuurlijke speel- en ontmoetingsplekken,... Het masterplan verbindt kansen voor klimaat en kinderen & jongeren in de publieke ruimte. In het plan zit een duidelijke stadsbrede visie, maar ook concrete acties voor een klimaatrobuuste omgeving en duurzame mobiliteit.
Inhoud van deze pagina
Algemene gegevens
Vrijheid 149
2320 Hoogstraten
België
Wat is er gebeurd?
Op basis van een ruimtelijke analyse en inspraak met diensten en de doelgroep kwamen we tot een stadsbrede visie, met richtlijnen en beleidsacties voor bestaande terreinen en nieuwe ontwikkelingen. We detecteerden ook leemtes in het speelweefsel en groene plekken, in relatie tot demografische gegevens en het aanbod. Tegelijkertijd werkten we voor alle kernen een gewenste structuur en acties uit.
Waarom?
De uitbouw van kindvriendelijke publieke ruimte is noodzakelijk om verschillende redenen. Het is vooral noodzakelijk om de autonome mobiliteit van kinderen te kunnen versterken. Tegelijkertijd moeten we kindvriendelijkheid ook koppelen aan sterke aandacht voor autoluwe pleinen en stadskernen, vergroenen en ontharden van de publieke ruimte, meer aandacht voor voetgangers en fietsers.
Het beoogde resultaat
Door de kansen voor klimaat- en kinderen & jongeren met elkaar te verbinden,
- vinden we veel gemeenschappelijke basis om samen te werken;
- creëren we ook draagvlak vanuit verschillende perspectieven om onze publieke ruimte anders te gaan inrichten;
- maken we van een klimaat-kindvriendelijke publieke ruimte een standaard die voldoende toekomstproof moet zijn.
Wat waren de uitdagingen?
Het creëren van een nieuwe interne werkflow voor stadsprojecten en publieke ruimte, het integreren van klimaatrobuustheid en kindvriendelijkheid in ontwerpprocessen.
De succesfactoren
Voldoende budget en prioriteit om te investeren in publieke ruimte, bewustzijn en draagvlak voor een klimaatrobuuste publieke ruimte voor jong en oud bij de inwoners
Tips voor andere gemeenten
Zoek interne bondgenoten en zet in op verbinding van bestaande doelstellingen.
Algemeen contact
Deel je eigen praktijk
Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.